One rade 24/7 i ne primaju platu za to

03.11.2020

18:00 >> 13:43

0

Specijalisti su za preko deset poslova a vode se kao nezaposlene

One rade 24/7 i ne primaju platu za to
Copyright Profimedia

 

Milioni domaćica, majki i kućanica širom sveta, 3.novembra proslavljaju svoj dan. To su one žene koje ne idu na posao ali njihovo radno vreme traje neprestano, 24 sata. Sedam dana u nedelji, bez odmora. One brinu da sve u kući besprekorno funkcioniše, da se svima dopadne ručak i da deca budu čista, uredna i vaspitana.

One žene koje ostaju kod kuće smatraju se „inženjerom domaćinstava“, bankarkam, vrhunskim organizatorkom i ponekad mađioničarkama jer je njihov dnevni raspored pretrpan i podrazumeva bar 10 poslova: čišćenje kuće, pranje i sušenje veša, odvođenje i dovođenje dece iz vrtića ili škole, rad domaćih zadataka sa decom. Moraju da budu i psiholog, kuvarica, medicinska sestra… Jedno britansko istraživanje je pokazalo to je ostanak kod kuće sa decom najstresnije zanimanje.

Amerikanac Stiven Nelms je na svom blogu www.weareglory.com  naveo koliko se plaćuju poslovi koje obavlja njegova supruga. Došao je do fascinantne sume od 73.960 dolara godišnje. Prema procenama, prosečna plata mame-domaćice u Srbiji bi trebalo da bude oko 100.000 dinara.

Profimedia

Nekada je bilo uobičajeno da otac radi i zarađuje a majke ostaje da brinu o kući i deci. Danas se situacija znatno promenila pa više od 60% supružnika je zaposleno. Promenilo se i to da sada i tate uzimaju porodiljsko i da i oni znaju da brinu o porodici, kuvaju i spremaju.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je u prošloj godini ukupno 328 očeva bilo na porodiljskom bolovanju, što je prilično velika razlika u odnosu na 2007.godinu kada je to pravo iskoristilo samo 17 očeva. Jedan od razloga zašto mali broj očeva koristi zakonsko pravo da bude na „porodiljskom bolovanju“ leži u stereotipu „šta će da mi kažu ljudi“.

U svetu je situacija znatno drugačija a naročito u skandinavskim zemljama. Švedska je još 1974. godine uvela “roditeljsko” odsustvo umesto “materinskog. Smatra se da je muškarac koji provede više od 60 dana sam sa detetom idealan kandidat za rad pod pritiskom i stresom.

Pročitajte i ovo:

Zašto finske bebe spavaju u kutijama?

Kinesko sujeverje tokom trudnoće

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike