Ovo je jedini pravi način da čuvate telefon kada ga ne koristite: Sve drugo uništava bateriju

29.06.2024

17:42

0

Autor: V. I.

Kako pravilno odložiti telefon u fioku i izbeći skupe popravke

Ovo je jedini pravi način da čuvate telefon kada ga ne koristite: Sve drugo uništava bateriju
Copyright Profimedia

Idete na odmor i poslovni telefon vam nije potreban ili imate više telefona i ne koristite ih sve u istom trenutku već ih čuvate u rezervi. Većina ljudi ih ili potpuno isprazni i odloži u fioku ili suprotno - napuni ih do sto posto i potom isključi. Obe varijante mogu da oštete bateriju vašeg telefona, pa pogledajmo šta treba da uradite s telefonom koji želite pravilno da odložite i ne koristite neko vreme.

1. Isključite telefon

Pre nego što stavite telefon u fioku, uvek ga isključite. Ovo će pomoći da se smanji potrošnja baterije i sprečiti neželjeno pregrevanje ili kvar.

2. Koristite zaštitnu futrolu

Stavite telefon u zaštitnu futrolu ili torbicu pre nego što ga smestite u fioku. Ovo će ga zaštititi od ogrebotina, udaraca i prašine. Birajte futrole od kvalitetnih materijala koje pružaju dobru zaštitu.

3. Izvadite SIM  i memorijsku karticu

Ako planirate da telefon čuvate duže vreme, preporučuje se da izvadite SIM karticu i memorijsku karticu. Na ovaj način smanjujete rizik od oštećenja ili gubitka podataka.

Profimedia
 

 

4. Napunite bateriju do 50 odsto

Pre nego što odložite telefon na duži period, napunite bateriju do otprilike 50 odsto. Čuvanje potpuno napunjene ili potpuno prazne baterije može smanjiti njen vek trajanja. Baterija napunjena na 50% pruža optimalne uslove za čuvanje.  Takođe, potrebno je da s vremena na vreme uključite telefon da vidite da se baterija nije slučajno potpuno ispraznila.

5. Koristite suvu i čistu fioku ili kutiju

Odaberite fioku koja je suva i čista, bez prašine i vlage. Vlaga može oštetiti elektronske komponente telefona, dok prašina može začepiti portove i otvore. Redovno čistite fioku kako biste osigurali da je telefon čuvan u najboljim mogućim uslovima.

6. Izbegavajte ekstremne temperature

Fioku u kojoj čuvate telefon držite dalje od izvora toplote ili hladnoće. Ekstremne temperature mogu negativno uticati na performanse baterije i unutrašnje komponente uređaja. Idealno je da telefon bude čuvan na sobnoj temperaturi.

7. Koristite silika gel-kesice

Dodajte nekoliko kesica silika-gela u fioku kako biste apsorbovali višak vlage. Kesice sa silika-gelom su efikasne u održavanju niske vlažnosti i pružaju dodatnu zaštitu za vaš uređaj.

8. Redovno proveravajte uređaj

Ako planirate da telefon bude u fioci duži vremenski period, povremeno ga proveravajte. Izvadite ga iz fioke, uključite i proverite stanje baterije i funkcionalnost. Ovo će vam pomoći da uočite eventualne probleme na vreme, a ne da budete neprijatno iznenađeni kad vam mobilni iznenada zatreba a ne možete da ga pokrenete.

Pravilno čuvanje mobilnog telefona u fioci može značajno produžiti njegov vek trajanja i osigurati da bude u dobrom stanju kada vam ponovo zatreba. Pridržavanjem ovih saveta, možete biti sigurni da je vaš uređaj bezbedan i spreman za upotrebu kad god vam zatreba.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike