Da li je baterija za iPhone zrela za zamenu: Jedan znak svi zanemaruju, a veoma je opasan

23.12.2023

17:28

0

Autor: V. I.

Da bi vaš verni pratilac u životnim avanturama mogao da vas i dalje prati, saznajte da li mu je potreban servis

Da li je baterija za iPhone zrela za zamenu: Jedan znak svi zanemaruju, a veoma je opasan
Copyright Profimedia

Najzamenljiviji deo vašeg mobilnog telefona je njegova baterija. Baterija, kao i svi uređaji za punjenje, vremenom gubi snagu zbog upotrebe, temperature i drugih faktora okoline. Postoje neki znaci po kojima možete prepoznati kada je vaša baterija od mobičnog pri kraju. Neki od njih su ugrađeni u iOS, ako imate Apple, dok će drugi biti fizički simptomi koje ćete primetiti kada koristite težinu. Ovo su simptomi baterije koja je došla do kraja svog radnog veka.

Profimedia
 

Smanjeno trajanje baterije

Među veoma čestim pritužbama korisnika pametnih telefona jeste i to što im je uređaj nekada trajao celog dana, a sada jedva da izdrži do pauze za ručak. Mnogi će za ovako nešto kriviti softver, a ne hardver. Možda ste pokušali sve da smanjite potrošnju energije, ali ako vaša baterija nastavi da se brzo prazni, možda je oslabila do tačke u kojoj više ne može da održava optimalno punjenje.

Recimo, iPhone koristi litijum-jonske baterije koje generišu energiju hemijskim reakcijama, što znači da tokom vremena i upotrebe te hemijske reakcije gube snagu, a vaš telefon (ili bolje rečeno, njegova baterija) neće imati dugoročne visoke performanse kao navikli.

Iako sve baterije vremenom slabe, postoje koraci koje možete preduzeti da biste održali vašu bateriju zdravom kako bi trajala što je duže moguće.

Profimedia
 

Zdravlje baterije manje od 80 odsto

Jedna od mnogih prednosti iOS-a u odnosu na druge mobilne operativne sisteme jeste sinergija između hardvera i softvera. Pošto Apple ima sopstveni hardver i softver, može da ih poveže na način na koji Android ili drugi operativni sistemi ne mogu. Ova sinergija se proteže na upravljanje zdravljem baterije uređaja. Možete pratiti status baterije vašeg iPhone-a kroz podešavanja.

Idite na Podešavanja > Baterija > Stanje baterije i punjenje i tamo obratite pažnju na maksimalni kapacitet. Ako je broj ispod 80 procenata, možda nije loše vreme da promenite bateriju.

Uređaj se pregreva

Iako mogu postojati i drugi razlozi zašto se vaš telefon pregreva, kada isključite bilo šta u vezi sa procesorom ili softverom, jedini potencijalni krivac je baterija. Kako baterije stare, hemijske komponente postaju manje tečne, a to uzrokuje ono što nazivamo visokim unutrašnjim otporom. Vašem iPhone-u je teže da crpi energiju iz baterije, a taj visoki otpor (slično trenju) uzrokuje više toplote nego obično.

Povećanu toplotu uzrokuju ne samo stare, već i oštećene baterije. Ako imate neispravnu bateriju koja je oštećena vodom ili ubodom, hemijska ravnoteža može biti poremećena, što može dovesti do pregrevanja ili čak požara. Zato, ako primetite da se vaš iPhone veoma zagreva dok radite najobičnije stvari, možda je vreme da proverite njegovu bateriju.

Neočekivano isključenje

Ako se vaš telefon isključi čak i kada baterija nije prazna, ovo je jedan od pokazatelja da je vreme da zamenite bateriju. Isključivanje često prati obaveštenje da vaš telefon više ne podržava normalne vrhunske performanse. Ako odete u Podešavanja > Baterija > Zdravlje i punjenje baterije, trebalo bi da vidite poruku pod "Mogućnost vrhunske performanse“ koja vas obaveštava da je vaš iPhone doživeo neočekivano isključenje i da je primenjeno upravljanje performansama.

Profimedia
 

Šta možete da preduzmete

Kada je u pitanju baterija vašeg iPhonea, predlažemo da sve izbegavate nekvalitetne zamenske baterije. Za razliku od drugih delova vašeg pametnog telefona, baterije mogu da predstavljaki sigurnosnu opasnost. Povrh toga, lažna baterija može oštetiti druge komponente ukolikoprocuri ili nabubri. Zato idite kod ovlaštćnog servisera ili osigurajte da osoba koja vam servisira telefona ima originalnu bateriju za zamenu, piše Makeuseof.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike