Prvi zabeležen slučaj: Policijski robot Spot upucan u SAD i to nekoliko puta

28.03.2024

15:14

0

Autor: K. O.

U situacijama u kojima bi životi policajaca mogli biti ugroženi, pas robot se pokazao korisnim

Prvi zabeležen slučaj: Policijski robot Spot upucan u SAD i to nekoliko puta
Copyright Profimedia

Nakon što je Boston Dynamics predstavio svog robota Spot, javnost je ostala podeljena oko njegovih impresivnih mogućnosti. Za neke je to dokaz velikog napretka robotike i tehnologije, dok su ga drugi nazvali zastrašujućim robotskim psom. Spot se pokazao prilično korisnim u brojnim industrijama, a zainteresovao je policiju i vojsku.

U nekim slučajevima, poput onog u Njujorku, policija je nakon početne test faze odustala od korišćenja Spota u svakodnevnoj službi jer je robot izazivao nemir među građanima. No u nekim specifičnim i opasnim situacijama, u kojima bi životi policajaca mogli biti ugroženi, ovaj se robot pokazao izuzetno korisnim.

U svojoj službi koristi ga i Massachusetts State Police (MSP), a prema objavi na stranici na Facebooku, njihov je robot nedavno - upucan. Kako ističu na stranici Digital Trends, ovo je prvi put (barem koliko je poznato) da je neko upucao robotskog psa.

Nakon što je specijalna policija poslata na teren zbog dojave o naoružanom muškarcu zatvorenom u kući, on je na njih otvorio vatru. S obzirom na to da je situacija bila opasna i da su životi policajaca bili ugroženi, u akciji je iskorišćen Spot, kao i dva PackBot 510 robota. Ovi roboti s kojima su policajci daljinski upravljali poslati su u kuću kako bi locirali gde se nalazi muškarac. Spot, kojem su u MSP-u dali ime Rosco, poslan je u podrum kuće, no kada je hteo otvoriti vrata, pojavio se osumnjičeni s puškom te je oborio robota i pobegao na gornji sprat.

 

 

No ono što nije znao jeste da Spot može sam ponovo da ustane te ga je robot sledio na gornji sprat, penjući se stepenicama. Kada je, na njegovo iznenađenje, osumnjičeni shvatio da je robot iza njega na stepenicama, ponovno ga je srušio i uperio pušku u Roscovom smeru. Nakon toga je izgubljena komunikacija s robotom, objasnili su što se događalo iz policije.

Osumnjičeni je savladan nakon ispaljivanja suzavca te se predao bez otpora. Prilikom pretrage kuće Roscoe je pronađen te se pokazalo da je upucan tri puta. To je, dakle, prvi put da je Boston Dynamicsov robot upucan u nekoj akciji.

Zahvaljujući tehnologiji, nije bilo potrebe za slanjem ljudi ili pravog psa u kuću, čime bi bili ugroženi njihovi životi. Roscoe je poslat u Boston Dynamics gde će kompanija na njemu obaviti određena istraživanja, dok će MSP-u poslati novog robota kojeg će koristiti u budućim policijskim akcijama, piše Digital Trends.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike