Neuralink pokazao kako paralizovan čovek mislima pomera kursor miša i igra internet šah (VIDEO)

21.03.2024

16:33

0

Autor: K. O.

"U osnovi, to je bilo kao korišćenje Sile na pokazivaču", rekao je u videu

Neuralink pokazao kako paralizovan čovek mislima pomera kursor miša i igra internet šah (VIDEO)
Copyright Printscreen/X

Nedavno je objavljeno da je prvi čovek dobio čip ugrađen u mozak, te da se uspešno oporavlja. A sada je firma Ilona Maska "Neuralink" pokazala kako 29-godišnji nepokretan muškarac kojem su nedavno ugradili čip u mozak igra internet šah putem svojih misli.

Potpuno paralizovani Nolad Arbaugh igrao je šah na svom laptopu, a kursor miša pomerao je mislima. Implantat Maskovog start-upa ugrađen mu je pre dva meseca.

"Zovem se Noland Arbaugh, imam 29 godina. Pre osam godina doživeo sam nesreću tokom ronjenja i od tada sam kvadriplegičar. Volim da igram šah i to mi je jedna od aktivnosti koje ste mi omogućili, nešto što nisam mogao poslednjih nekoliko godina, pogotovo ne ovako. Nekada sam se koristio mišem, ali sada sve činim svojim mozgom", rekao je on između ostalog.

Neuralinkov čip dizajniran je da očita moždane aktivnosti, dešifruje koje pokrete osoba namerava učiniti, a zatim pokrene naredbu za izvršenje te radnje. Arbaugh je rekao da je na početku vežbao pokušaj pomeranja ruke sve dok nije počeo intuitivno da zamišlja pomeranje kursora.

"U osnovi, to je bilo kao korišćenje Sile na pokazivaču", rekao je u videu, očigledno se referirajući na Ratove zvezda, dodajući da je koristio implantat i za igranje video igara.

 

 

"Ovo je korak napred"

Kip Ludvig, suvoditelj Instituta za translacijski neuroinženjering u Viskonsinu, istakao je da su konkurentske kompanije poput BlackRocka i Synchrona ranije pokazale da paralizovani pacijenti mogu koristiti svoje implantate za kontrolu elektronskih uređaja. Ipak, rekao je, Neuralinkova bežična tehnologija je korak napred.

"Iako to nije jasan napredak u poređenju s onim što su drugi dosad pokazali, svakako je dobra polazna tačka", rekao je Ludvig.

Video Arbaugha dolazi gotovo tri godine nakon što je Neuralink objavio video koji prikazuje majmuna kako igra pong svojim umom. Kompanija se zbog toga našla i na meti kritika zbog tretmana životinja u razvoju svog moždanog implantanta.

Printscreen/X
 

Mask ipak nije bio prvi

Neuralink nije prva kompanija koja je predstavila elektronski implantat koji omogućuje osobi da pomeri kursor razmišljajući o njemu. Konkurent Synchron razvija uređaj sličan stentu koji se nalazi na motoričkom korteksu mozga i omogućuje pacijentima da kucaju poruke koristeći svoje misli, ponekad uz pomoć softvera za praćenje očiju.

Neuralink je zauzeo invazivniji pristup u nadi da će preneti podatke iz mozga u računar brže od konkurentskih tehnologija.

Kompanija je rekla da koristi robotski uređaj za ušivanje računarskog čipa napunjenog elektrodama u površinu mozga.

Mask je rekao da je početna primena uređaja pomoć paralizovanim pacijentima da povrate funkciju delova tela, ali takođe predviđa da će jednog dana poboljšati sposobnosti zdravih ljudi, piše SkyNews.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike