Kao u Bondovim filmovima: Pametne naočare za sunce identifikuju i opisuju znamenitosti dok gledate u njih

12.03.2024

15:51

0

Autor: V. I.

Još jedna sjajna primena veštačke inteligencije u praksi

Kao u Bondovim filmovima: Pametne naočare za sunce identifikuju i opisuju znamenitosti dok gledate u njih
Copyright Profimedia

Funkcije vizuelne pretrage koje pokreće veštačka inteligencija predstavljene su prošle godine u okviru Rej Ban Meta naočara za sunce, čije impresivne mogućnostima u najnovijoj beta verziji izgledaju prilično korisno. On identifikuje znamenitosti na različitim lokacijama i govori vam više o njima, delujući kao neka vrsta turističkog vodiča, napisao je tehnički direktor Meta Endru Bosvort u postu na Threadsu.

Bosvort je pokazao nekoliko primera slika koje objašnjavaju zašto je most Golden Gejt narandžast (jer se lakše vidi u magli), istoriju kuća "oslikanih dama“ u San Francisku i još mnogo toga. Opisi su se pojavili kao tekst ispod slika.

 

Povrh toga, Mark Zakerberg je koristio Instagram da pokaže nove mogućnosti putem nekoliko video snimaka snimljenih u Montani. Ovog puta, naočare su korišćene audio da daju verbalni opis planine Velikog neba i istorije Ruzveltovog luka, dok objašnjavaju kako nastaje sneg.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

 

Meta je predstavila ovu funkciju na svom Connect događaju prošle godine, kao deo novih multimodalnih mogućnosti koje joj omogućavaju da odgovori na pitanja zasnovana na vašem okruženju. To je zauzvrat omogućeno kada su sve Meta pametne naočare dobile pristup informacijama u realnom vremenu (umesto da imaju ograničenje znanja za 2022. kao ranije), delimično pomoću Bing pretrage.

 

 

Ova funkcija je deo Meta funkcije nalik Google sočivu koja omogućava korisnicima da "pokažu“ stvari koje vide kroz naočare i postavljaju pitanja veštačkoj inteligenciji o tome - poput voća ili stranog teksta za koji je potreban prevod. Dostupan je svima u programu ranog pristupa Meta. "Za one koji još nemaju pristup beta verziji, možete se dodati na listu čekanja dok radimo na tome da ovo učinimo dostupnim većem broju ljudi“, rekao je Bosvort u svojoj objavi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike