Ostanite u kontaktu sa preminulim preko avatara kog je stvorila AI: Razotkrivanje složene realnosti industrije digitalnog života posle smrti

21.01.2024

16:11

0

Autor: K. O.

Da li su odlično rešenje za utehu ili to treba da nas uznemiri

Ostanite u kontaktu sa preminulim preko avatara kog je stvorila AI: Razotkrivanje složene realnosti industrije digitalnog života posle smrti
Copyright Profimedia

Poslednjih godina, pojava digitalne tehnologije zagrobnog života, koja obećava jedinstvenu vezu sa preminulim voljenim osobama preko avatara napravljenih od veštačke inteligencije, izazvala je radoznalost i zabrinutost. Pažljiviji pogled na dokumentarni film „Večni ti“ režisera Hansa Bloka i Morica Rizevika otkriva nijansirano istraživanje industrije, bacajući svetlo na uticaje i etička razmatranja povezana sa ovom evoluirajućom sferom.

„Večni ti“ upravlja dvostrukom prirodom avatara napravljenih od veštačke inteligencije, nudeći potrošačima priliku da komuniciraju sa digitalnim replikama svojih preminulih najmilijih. Dokumentarac predstavlja uravnotežen prikaz, prikazujući utopijsku viziju koju oglašavaju tehnološki inovatori, dok se upušta u nepredviđene emocionalne, psihološke i moralne posledice sa kojima su se korisnici suočili.

Film ilustruje različita korisnička iskustva sa digitalnim programima zagrobnog života putem naloga iz prve ruke. Jedan potresan primer uključuje ženu koja je naručila simulaciju AI svog oca kako bi pomogla svojoj deci da razumeju dedu kojeg jedva da su poznavali. Sa druge strane, drugi korisnik stupa u kontakt sa virtuelnim avatarom svoje pokojne verenice putem teksta, postavljajući pitanja o različitom uticaju ovih tehnologija na mentalno blagostanje pojedinaca.

Uticaj virtuelne stvarnosti na tugu

Posebno srceparajući segment „Večni ti“ istražuje putovanje Korejke u potpuno impresivno iskustvo virtuelne stvarnosti. Tražeći utehu nakon gubitka ćerke, ona se suočava sa verzijom mlade devojke koju je prikazala veštačka inteligencija. Dokumentarac prikazuje njeno priznanje da su noćne more vezane za njihov poslednji razgovor prestale, što je podstaklo razmišljanje o potencijalnim terapeutskim efektima takvih imerzivnih susreta. Ipak, to izaziva etičku zabrinutost u vezi sa dugoročnim psihološkim posledicama angažovanja sa avatarima AI u uznemirujućim scenarijima.

Profimedia
 

Dok se dokumentarac dotiče etičkih razmatranja u vezi sa industrijom digitalnog zagrobnog života, ne uspeva da obuhvati sveobuhvatno istraživanje. Citat etičara veštačke inteligencije naglašava potrebu da se fokus industrije pomeri sa pukog simuliranja preminulih na pomoć pojedincima u suočavanju sa gubitkom. „Večni ti“ sugeriše da nepredvidivost AI modela, zajedno sa manje nego plemenitim motivima investitora, postavlja pitanja o potencijalnim opasnostima koje ove tehnologije predstavljaju i njihovom širem uticaju na ljudsko iskustvo tuge.

Objektivan pogled na granicu koja se razvija

Završavajući svoje istraživanje, „Večni ti“ zauzima osvežavajuće objektivan stav, naglašavajući duboke implikacije ove nove tehnološke granice na kolektivno emocionalno zdravlje. Film ne osuđuje niti veliča digitalnu industriju zagrobnog života, ali poziva na odgovoran i oprezan pristup.

Profimedia
 

Dok se industrija bori sa svojim etičkim dimenzijama i nepredvidljivošću AI modela, društvo se nalazi na ivici transformativne ere u kojoj se ljudske emocije ukrštaju sa veštačkom inteligencijom na nepredviđene načine. Dokumentarac služi kao dirljiv podsetnik da bi težnja za tehnološkim napretkom trebalo da bude u skladu sa istinskim blagostanjem onih koji se bave ovim revolucionarnim inovacijama, piše Cryptolitan.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike