Da li je pametnije kupiti stari iPhone ili ipak treba investirati u najnoviji model?

18.12.2023

15:51

0

Autor: K. O.

Svi razlozi za i protiv

Da li je pametnije kupiti stari iPhone ili ipak treba investirati u najnoviji model?
Copyright Profimedia

Apple-ov najuspešniji proizvod, iPhone, je odličan primer tehnološke evolucije, sa nizom novih uređaja u različitim veličinama i opcijama koji se svake godine odbacuju kao sat, od prvog iPhone-a 2007. Najveća prednost iPhone-a u odnosu na konkurenciju je dugovečnost, doslednost i kvalitet. Sva tri ova faktora znače da osoba koja želi da kupi iPhone može sa sigurnošću razmisliti o modelu iz prethodnih godina, na kraju uštedeći priličnu količinu novca.

Ako planirate da povučete svoj trenutni pametni telefon i suočavate se sa dilemom između uzimanja sjajnog novog iPhone-a sa police ili preuzimanja starijeg modela – bilo da je novi ili na tržištu polovnih – određene stvari bi vas mogle više gurnuti ka jednom od dva izbora. Bez obzira da li vas privlači mnoštvo novih kamera, netaknut dizajn ili jedan od najbržih mobilnih čipova na planeti — ili ako vam je samo potrebno nešto što radi svoj posao sa ograničenim budžetom, hajde da krenemo u praktičnost izbora vašeg sledećeg iPhone-a.

Relativno pristupačan

Pristupačnost je jedan od najvećih faktora koji podstiču potražnju za tržištem polovnih pametnih telefona. S obzirom na to koliko su telefoni postali ekstravagantni tokom godina, često se može naći model od pre godinu ili dve sa znatno nižom cenom. iPhone uređaji su takođe poznati po manjim, postepenim ažuriranjima zahvaljujući Appleovoj filozofiji „ako nije pokvaren, ne popravljaj“ – koja ide u prilog onima koji gledaju na starije modele jer ne biste izgubili previše funkcija.

Profimedia
 

Performanse i dugovečnost

Još jedan razlog za zabrinutost koji možete odbaciti su performanse i dugovečnost. Apple-ov zapanjujuće dobar rekord znači da će čak i stariji iPhone biti podržan godinama. U kontekstu, iPhone X objavljen 2017. godine dobio je svoje poslednje ažuriranje za iOS 2022. godine, a 5 godina softverske podrške je dovoljno. Stoga će kupovina starijeg modela biti isplativa, uštedeći još više prilikom kupovine na polovnom tržištu.

Zamena baterije

Odlazak sa korišćenim telefonom ima očigledan deo zabrinutosti. Za početak, najverovatnije će vam biti potrebna zamena baterije, što povećava ukupne troškove. Čak i ako vam se posreći i uzmete stariji iPhone u odličnom stanju za neverovatnu ponudu, izgubićete pristup garanciji, ažuriranjima softvera i funkcijama pre nego najnoviji iPhone koji je dostupan u trenutku kupovine. Budite uvereni, kvalitet kamere i performanse su dva važna faktora koji se čini da drže svoju poziciju u odnosu na vreme kada su u pitanju iPhone.

Foto: Pixabay
 

Najnovije funkcije

Apple voli da zaključa ekskluzivne funkcije za nova izdanja, a ako vam je veoma stalo do najnovijih funkcija, nema mnogo prostora za pomeranje kada je u pitanju odabir koji iPhone da kupite. Određeni faktori, uključujući bolji ekran, veću bateriju i poboljšanu optiku, rezervisani su za skuplju Pro seriju iPhone-a, i lako je uštedeti znatnu količinu novca tako što ćete se odlučiti za običan model iPhone-a dok i dalje uživate u većini novih Karakteristike.

Premijum cena se gotovo može opravdati produženim rasponom softverske podrške koju Apple donosi. Uparivanje toga sa najsavremenijim kamerama i poboljšanom efikasnošću baterije — ulaganje u najnoviji iPhone takođe ima svoje prednosti. Štaviše, kako se približavamo dobu veštačke inteligencije i proširene stvarnosti u punoj opremi, svaki delić dodatnih performansi koji dobijate od novijeg iPhone-a ide daleko.

Međutim, zamka kupovine najnovijeg hardvera je u tome što novija tehnologija brže gubi vrednost. iPhone uređaji retko donose značajne skokove iz godine u godinu u hardveru, pri čemu je većina novih funkcija deo nove verzije iOS-a, koje ponekad dolaze do starijih modela. Pažljivo odmeravanje vaših zahteva može sugerisati da bi korišćenje starijeg iPhone-a sa jeftinijim ugovorom sa operaterom moglo biti korisnije, ne samo za vaš novčanik već i za životnu sredinu, piše SlashGear.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike