Prvi put nakon 30 godina Windows dobija novu revolucionarnu tipku na tastaturi

06.01.2024

16:03

1

Autor: V. I.

Microsoft predstavlja novi Copilot taster, obećavajući moćnu interakciju između čoveka i mašine kakva dosad nije viđena

Prvi put nakon 30 godina Windows dobija novu revolucionarnu tipku na tastaturi
Copyright Profimedia

Već smo pisali o tome da će 2024. godina biti u znaku veštačke inteligencije, što će se naročito odraziti na polju kompjuterske primene. Očekivano, kompanija Microsoft je jedan od lider primene AI-ja, pa je najavila promenu na Windows tastaturama, što se dešava prvi put u poslenje tri decenije.

Promena se ogleda u novom Copilot dugmiiću na Windows tastaturi, koji će, kada ga pritisnete, aktivirati digitalnog pomoćnika koji je povezan sa Windows 11, čime korisnik dobija chatbot sličnog megapopularnom ChatGPT-u koji je u stanju da odgovara na različite upite, kao i da preduzima određene akocije unutar samog Windows-a.

Profimedia
 

Novo izdanje tastature trebalo bi uskoro da stigne na neke nove Windows računare koje proizvode i prodaju različiti proizvođači

Novi taster sadrži logotip Copilot trake i nalazi se na donjoj desnoj strani tastature, između tastera Alt i Ctrl.

Šta je Copilot

Copilot je AI chatbot kojem možete postavljati pitanja ili tražiti pomoć pri pisanju e-pošte, traženju tema, pa čak i pisanju radne biografije.

Zasnovan je na tehnologiji kompanije OpenAI. Microsoft je do sada uložio 13 milijardi dolara u ovaj startap sa veštačkom inteligencijom.

 

 

UkolikoCopilot još nije dostupan u vašoj zemlji ili omogućen na vašem uređaju, pritiskom na dugme Copilot pokrenuće se Windows pretraga. Microsoft ovu inovaciju predstavlja neposredno pre Sajma potrošačke elektronike u Las Vegasu, gde bi mnoge kompanije trebalo da predstave više inovacija u vezi sa veštačkom inteligencijom.Tokom prošle godine, velike tehnološke kompanije su se utrkivale da razviju i integrišu alate za veštačku inteligenciju u svoj asortiman proizvoda, piše CNN.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike