Uzbudljive prognoze: Šta nam spremaju proizvođači mobilnih telefona za 2024. godinu

04.01.2024

15:53

0

Autor: V. I.

Ako je verovati glasinama, godina pred nama će biti obeležena veštačkom inteligencijom u svim segmentima

Uzbudljive prognoze: Šta nam spremaju proizvođači mobilnih telefona za 2024. godinu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tehnološke kompanije traže nove načine da svojim proizvodima dodaju generativnu veštačku inteligenciju. Generativna AI bila je glavni fokus 2023, ali će naredni period pokazati koliko su funkcije koje pokreće veštačka inteligencija zaista korisne u industriji proizvodnje mobilnih telefona.

Na osnovu dosadašnjih najava, pametni telefoni za 2024. trebalo bi da donesu balans novih AI funkcija i ažuriranja. Pored novih funkcija koje pokreće veštačka inteligencija, očekuje se da kompanije Apple, Samsung i Google nastave s poboljšavanjima kamera i procesora. Dajemo vam pogled na najiščekivanije telefone najvećih igrača u industriji sledeće godine, koji donosi CNet.

Profimedia
 

iPhone 16

Apple lansira nove iPhone uređaje svakog septembra. Stručnjaci stoga veruju da će svi modeli iPhone 16 dobiti nadograđene mikrofone za poboljšanje performansi Siri, tim pre što Apple unapređuje funkcije veštačke inteligencije za iPhone.

Takođe, predviđa se da će iPhone 16 dobiti novi pogonski A18 čip od Apple-a, a Pro modeli će dobiti verziju pod nazivom A18 Pro Bionic, izvještava analitičar Džef Pu iz MacRumorsa. Očekuje se da će kamera na običnom iPhone 16 Pro dobiti telefoto sočivo s tetraprizmom kao što je iPhone 15 Pro Max, što znači da će verovatno imati telefoto zum od 5x umesto 3x.

Samsung Galaxi S24

AI će verovatno biti fokus i za sledeći Samsungov vodeći pametni telefon. U novembru je južnokorejski tehnološki gigant najavio Galaxi AI, koji opisuje kao "mobilno AI iskustvo“. Sa serijom Galaxi S24 koja se očekuje ovog mesecau, izgleda da će Galaxi AI igrati veliku ulogu u novom uređaju. U suprotnom, Galaxi S24 Ultra bi mogao da dobije ravan ekran umesto blago zakrivljenog, prema podacima koji su iscureli na drušvenu mrežu X.

Telefoni će takođe verovatno dobiti rutinske nadogradnje kamere i procesora i možda će raditi na novom Qualcommovom Snapdragon 8 Gen 3 čipu koji može da se nosi s AI zadacima.

Unsplash
 

Google Pixel 9 i 9 Pro

Nije bilo mnogo glasina o planiranim Google Pixel telefonima budući da se najčešćelansiraju u oktobru, ali na osnovu Googleove strategije proizvoda, analitičari pretpostavljaju da ćemo videti nove funkcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji slične onima koje su debitovale u Pixel 8 i 8 Pro.

Ranije je Google predstavio svoj novi Gemini AI model koji radi na Pixel 8 Pro da bi omogućio funkcije kao što su rezimei razgovora u aplikaciji Recorder. Verovatno će Google raditi na ovome i dodati još funkcija koje pokreće veštačka inteligencija u svojim sledećim modelima telefona.

Verovatno možemo očekivati rutinske nadogradnje poput novog Tensor procesora i poboljšanja kamere. Ros Jang, izvršni direktor Display Supply Chain Consultants, takođe kaže da će novi telefoni imati veće ekrane od Pixel 8 generacije, prema objavi na X.

OnePlus 12

OnePlus je već predstavio svoj novi vodeći telefon u Kini, a izdanje za ostatak sveta dolazi 23. januara. OnePlus 12 je skromna nadogradnja u odnosu na OnePlus 11 koji radi na novom Qualcomm novom Snapdragon 8 Gen 3 procesoru, ima telefoto kameru veće rezolucije od 64 megapiksela kao OnePlus Open, u poređenju sa 32-megapikselnom periskopskom kamerom za zumiranje prethodnog modela, više prostora za skladištenje u osnovnom modelu (256 GB umesto 128 GB) i brže bežično punjenje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike