AI uzima primat: Vodeći trendovi za 2024. u svetu veštačke inteligencije

25.12.2023

17:16

0

Godinu iza nas definitivno je obeležila veštačka inteligencija, a evo u kom će se smeru dalje razvijati

AI uzima primat: Vodeći trendovi za 2024. u svetu veštačke inteligencije
Veštačka inteligencija - Copyright Profimedia

Kako ulazimo u 2024. godinu, svedoci smo sveobuhvatne integracije veštačke inteligencije (AI) u našu svakodnevnicu. Ovaj novi talas inovacija ne samo da pokreće industrije ka budućnosti, već utiče i na promene u regulativama.

U nastavku istražujemo nekoliko ključnih trendova veštačke inteligencije koji će oblikovati dolazeću godinu.

Naredna generacija generativne AI

Na vrhu liste nalazi se naredna generacija generativne AI. Očekujemo sisteme koji će preći granice jednostavnih chatbotova, kreirajući složene narative, komponujući muzičke simfonije i čak učestvujući u stvaranju bestselera. Ključna inovacija u ovom prostoru je multi-modalna generativna AI - sistemi sposobni za harmonizaciju različitih ulaza poput teksta, glasa, melodija i vizuelnih signala.

Profimedia
 

Prošireni radni procesi

Drugi trend je prošireni radni procesi, gde AI nije samo alat, već dragoceni saveznik. Zamislite hirurge sa AI vodičima za dijagnostiku, advokate podržane AI-u prikupljanju referenci slučajeva ili softverske programere pomoću AI-podstaknutih predloga koda. U doba porasta rada na daljinu i online obrazovanja, AI stoji na pragu revolucije u prilagođavanju obrazovnih programa i optimizaciji dinamike virtualnih timova.

Etika u AI

Treći fokus je na etičkoj AI. Proširivanje uticaja AI u našim životima uvodi mnoštvo etičkih dilema. Kako AI mehanizmi sve više informišu odluke, neophodno je da funkcionišu sa maksimalnom transparentnošću i poštenjem. Izazov se ne svodi samo na inženjering nepristrasnih algoritama, već i na razvijanje strožijih standarda.

Profimedia
 

Zakonodavstvo o AI

Četvrta ključna oblast je zakonodavstvo o AI. AI nije samo fascinacija za tehnološke entuzijaste - sada privlači značajnu pažnju globalnih donosilaca odluka. Kako se 2024. godina približava, vodeće zemlje kao što su Kina, EU, SAD i Indija, marljivo oblikuju sveobuhvatne AI politike.

Kvantna AI

Na petom mestu je kvantna AI. Kvantno računarstvo, koje podseća na naučno-fantastične priče, brzo prelazi iz stranica fikcije u prvi plan istraživanja veštačke inteligencije. Detaljnije istraživanje kvantnih bitova (qubits) otkriva njihov revolucionarni uticaj na obradu podataka.

Profimedia
 

Dok ulazimo dublje u 2024. godinu, naići ćemo na horizont obogaćen inovacijama AI koje obećavaju da će preoblikovati konvencionalne granice. Ovih pet trendova veštačke inteligencije predstavljaju skicu budućnosti punu neiskorišćenih mogućnosti. Međutim, dok se krećemo ovim transformativnim putem, od suštinskog je značaja da postupamo mudro, stalno promovišući temeljne principe poverenja, poštenja, dostupnosti i budnog upravljanja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike