Zbunjuje vas veštačka inteligencija? Retko koji IT profesionalac kaže da zapravo zna kako funkcionišu AI alati

27.12.2023

15:21

0

Autor: K. O.

Vrlo mali broj radnika zapravo ubire plodove primene veštačke inteligencije jer ne razume osnove

Zbunjuje vas veštačka inteligencija? Retko koji IT profesionalac kaže da zapravo zna kako funkcionišu AI alati
Copyright Profimedia

Uprkos ogromnom porastu broja AI alata dostupnih skoro svakoj vrsti radnika od javnog pregleda ChatGPT-a pre nešto više od godinu dana, čini se da samo svaki peti (22%) IT profesionalac razume kako oni rade.

Izveštaj kompanije SolarWinds sugeriše da vrlo mali broj radnika zapravo ubire plodove primene veštačke inteligencije jer ne razume osnove.

Studija tvrdi da bi nedostatak razumevanja „mogao da podstakne nepovezanost između percepcije i stvarnosti korišćenja alata za veštačku inteligenciju“, pri čemu će mnogi radnici verovatno preceniti ROI u poređenju sa količinom podešavanja koja je zapravo potrebna.

Mnogi od nas još uvek ne dobijaju AI

Veštačka inteligencija nije „plug-and-play“ rešenje, a brojne studije u poslednjih nekoliko meseci to su potvrdile, dodajući da je pravilno upravljanje podacima od vitalnog značaja.

Ogromna većina (90%) IT profesionalaca veruje da bi njihove kolege prihvatile AI alate za poboljšanu produktivnost, međutim samo dva od pet (38%) zapravo sami koriste takva rešenja. Štaviše, oni koji koriste AI koriste tehnologiju u prilično osnovnom stepenu, kao što je prikupljanje informacija i istraživanje.

Profimedia
 

Druge studije su prethodno detaljno opisale neizbežnu upotrebu veštačke inteligencije među programerima, ali van te industrije i u širem i opštijem kontekstu, SolarWinds je otkrio da samo 16% koristi veštačku inteligenciju za pisanje koda, a samo 6% da je koristi za identifikaciju ranjivosti.

SolarWinds Tech Evangelist Sascha Giese gleda napred:

„Jasno je da još uvek postoji opšti osećaj misterije oko AI alata, čak i od onih koji imaju više tehničkih uloga. Prema tome, ako preduzeća žele da uberu nagrade za efikasnost koje AI može da ponudi i usmeravaju uštede u inovacije , moraju ulagati u obrazovanje i obuku“.

Giese poziva na veću transparentnost i otvoreniju saradnju između rukovodilaca C-Suite-a i njihovih IT timova ako žele da imaju bilo kakvu šansu da ubrzaju svoju transformaciju, piše TechRadar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike