Šta mislite o pametnom prstenu? Apple je upravo ažurirao patent koji se bavi "nosivom" tehnologijom (VIDEO)

14.12.2023

16:16

0

Autor: K. O.

Dizajniran je sa panelom osetljivim na dodir koji bi mogao da omogući kontrolu povezanih uređaja

Šta mislite o pametnom prstenu? Apple je upravo ažurirao patent koji se bavi "nosivom" tehnologijom (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Apple godinama tiho radi na pametnom prstenu, nosivom uređaju koji bi potencijalno mogao kontrolisati druge Apple uređaje. Tehnološki gigant je prijavio patente za ovu tehnologiju od 2015. godine, a nedavno je 2023. ažurirao svoj patent. To ukazuje da se Apple ne samo poigrava sa konceptom, već ozbiljno razmatra njegovu implementaciju.

Pametni prsten, prema patentima, dizajniran je sa panelom osetljivim na dodir koji bi mogao da omogući kontrolu povezanih uređaja. Apple opisuje kontrolu širokog spektra uređaja, uključujući pametne telefone, medijske plejere, uređaje za nošenje, uređaje za kontrolu pametnog doma, slušalice, pa čak i uređaje sa proširenom/mešovitom realnošću. Ovo ukazuje na široku primenu pametnog prstena, proširujući njegovu korisnost izvan samo nosivog dodatka.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika pametnog prstena je njegov proširivi dizajn, koji bi mogao da transformiše prsten u cev veličine prsta. Ovo bi mu omogućilo da koristi više senzora i obavlja druge funkcije osim manjeg, jednostavnog prstena. Takav dizajn bi potencijalno mogao da unapredi način na koji komuniciramo sa našim uređajima, nudeći intuitivnije i neprimetnije korisničko iskustvo.

Međutim, Apple nije jedini tehnološki gigant koji istražuje ovaj prostor. Samsung se takođe poigrava sa Samsung Galaxy Ring-om, a njegovi patenti su se takođe poigravali sa kontrolom pokreta kao delom svog skupa funkcija. Ovo ukazuje na rastuće interesovanje za pametne prstenove među tehnološkim gigantima, što sugeriše da bismo mogli videti više ovih uređaja u budućnosti.

Printscreen/YouTube
 

Uprkos potencijalu pametnih prstenova, oni su do sada ostali relativno zapostavljeni. Amazon je bio jedini tehnološki gigant koji je igrao u svemiru, a svoj eksperimentalni Echo Loop je konzervirao još 2020. Međutim, kontinuirano interesovanje kompanija kao što su Apple i Samsung bi to potencijalno moglo da promeni, što bi dovelo do priliva pametnih prstenova sa super-punjenjem ubuduće.

Kako nosiva tehnologija nastavlja da se razvija, biće zanimljivo videti kako se pametni prsten uklapa u ovaj pejzaž i kako bi potencijalno mogao da promeni način na koji komuniciramo sa našim uređajima. Apple ima istoriju stvaranja inovativnih proizvoda koji redefinišu tržište, kao što su iPod, iPhone i Apple Watch. Može li pametni prsten biti sledeća velika stvar od Apple-a?

Kako se navodi u jednom od patenata, „Upotreba površina osetljivih na dodir kao ulaznih uređaja za računare i druge elektronske računarske uređaje značajno se povećala poslednjih godina. Međutim, mogu postojati situacije u kojima su konvencionalne površine osetljive na dodir glomazne ili nezgodne za korišćenje. Na primer, kada su ruke korisnika prljave ili mokre, korisnik možda neće želeti da dodirne površinu osetljivu na dodir svojim prstima. Kao drugi primer, korisnik može želeti da kontroliše elektronski uređaj bez gledanja u uređaj, ali može imati poteškoća da locira odgovarajuću oblast površine osetljive na dodir samo na osećaj. Shodno tome, postoji potreba za poboljšanim ulaznim uređajima za elektronske uređaje.”

Printscreen/YouTube
 

Pametni prsten bi mogao biti odgovor na ovu potrebu, pružajući zgodan i svestran način kontrole naših uređaja. Međutim, još uvek je nejasno kada će i da li će Apple lansirati svoj pametni prsten, jer se patenti ne prevode nužno u proizvode. Do tada možemo samo da nagađamo i nadamo se da će nas Apple iznenaditi ovim inovativnim uređajem, piše TrendyDigest.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike