Godinu dana kasnije: Procena uticaja ChatGPT-a na veštačku inteligenciju i društvo

20.11.2023

15:52

0

Autor: K. O.

Prva godina ChatGPT-a bila je putovanje otkrićem, inovacijom i introspekcijom

Godinu dana kasnije: Procena uticaja ChatGPT-a na veštačku inteligenciju i društvo
Chat GPT - Copyright Profimedia

Dok svet obeležava prvu godišnjicu lansiranja ChatGPT-a, sve više pažnje se usmerava na višestruki uticaj veštačke inteligencije (AI) u modernom društvu. Kao model velikog jezika (LLM), ChatGPT može da prepozna, sumira i generiše tekst, revolucionirajući način na koji komuniciramo sa podacima i digitalnom komunikacijom. Njegova opsežna obuka o ogromnim skupovima podataka, prvenstveno sa interneta, omogućava ChatGPT-u da formira koherentne rečenice i odgovori na upite sa stepenom sofisticiranosti koji ranije nije bio primećen u AI tehnologiji.

Uprkos impresivnim mogućnostima, ključno je napomenuti da ChatGPT ne „razume“ sadržaj koji obrađuje. Njegova funkcija je zasnovana na predviđanju sekvenci reči, što ga čini veštim u zadacima kao što su polaganje stručnih ispita i kodiranje i podložnim generisanju netačnih ili izmišljenih informacija. Ovo ograničenje je izazvalo debate među stručnjacima i korisnicima, naglašavajući tanku liniju između korisnosti AI i inherentnih ograničenja.

Etičke nedoumice AI i društveni uticaj

Uspon ChatGPT-a i sličnih tehnologija nije prošao bez kontroverzi. Primećeni su slučajevi pristrasnosti i diskriminacije, što izaziva zabrinutost u vezi sa etičkim implikacijama veštačke inteligencije. U značajnom primeru, ChatGPT je pokazao rasnu pristrasnost kada je zatraženo da napravi program zasnovan na rasi i polu. Programeri su prepoznali ovaj problem, ali ga nisu u potpunosti rešili. Ovo otkriće naglašava značajan izazov u ​​razvoju veštačke inteligencije: obezbeđivanje da sistemi veštačke inteligencije ne održavaju ili pogoršavaju ljudske predrasude.

Pixabay
 

Implikacije veštačke inteligencije na zapošljavanje su podjednako duboke. Sposobnost veštačke inteligencije da automatizuje zadatke, čak i one koji zahtevaju određeni stepen kreativnosti, dovela je do straha od široko rasprostranjenog pomeranja posla. Kompanije poput BT-a i IBM-a već razmatraju zamjenu hiljada uloga sa AI tehnologijama, signalizirajući veliku promjenu na tržištu rada. Dok jedni ovo vide kao priliku za efikasnost i rast, drugi su zabrinuti zbog potencijala za krizu zapošljavanja, posebno u sektorima belih okovratnika.

Dvosekli mač veštačke inteligencije u sajber bezbednosti i šire

Još jedno pitanje koje izaziva zabrinutost je uloga veštačke inteligencije u sajber bezbednosti. Prilagodljivost i sposobnost kodiranja ChatGPT-a otvorila je vrata korisnim aplikacijama i zlonamernom korišćenju. Pojavili su se izveštaji o sajber kriminalcima i hakerima koji koriste veštačku inteligenciju za razvoj malvera i izvođenje sajber napada, naglašavajući dvostruku prirodu ove tehnologije. Iako veštačka inteligencija može da poboljša bezbednosne mere, ona takođe predstavlja nove ranjivosti koje se moraju rešiti.

Profimedia
 

Kako obeležavamo godinu dana od lansiranja ChatGPT-a, razgovor o veštačkoj inteligenciji je postao nijansiraniji, obuhvatajući njen potencijal za napredak i izazove. Debata više nije o tome da li će AI uticati na naše živote, već o tome kako ćemo se kretati njegovom integracijom u društvo. Ovo uključuje tehnološki napredak, etička razmatranja, razvoj politike i javni diskurs.

Prva godina ChatGPT-a bila je putovanje otkrićem, inovacijom i introspekcijom. Tehnologija nam je pokazala ogroman potencijal veštačke inteligencije, njena ograničenja i etičke dileme koje ona predstavlja. U budućnosti, imperativ je da programeri, kreatori politike i korisnici sarađuju kako bi iskoristili prednosti veštačke inteligencije i istovremeno ublažili njene rizike, obezbeđujući budućnost u kojoj tehnologija služi čovečanstvu, a ne obrnuto. Sledeći koraci u evoluciji veštačke inteligencije zahtevaće pažljivo razmatranje, kreativnost i posvećenost etičkim principima dok istražujemo ovu novu granicu, piše Cryptopolitan.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike