Može li Neuralink Ilona Maska promeniti sudbine paralizovanih? Prvi testovi na pomolu!

07.10.2023

16:14

0

Dobio je dozvolu da započne sa ispitivanjima na ljudima

Može li Neuralink Ilona Maska promeniti sudbine paralizovanih? Prvi testovi na pomolu!
Ilon Mask i Neuralink - Copyright Profimedia

Kompanija "Neuralink" Ilona Maska, specijalizovana za moždane implantate, saopštila je da je od nezavisne regulatorne agencije dobila dozvolu da započne sa ispitivanjima na ljudima. U planu je da se u narednih šest godina testira eksperimentalni uređaj na paralizovanim osobama.

Za ovu studiju kvalifikuju se osobe paralizovane usled povreda vratnog dela kičme ili oni sa dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze. Iako broj učesnika studije još nije otkriven, očekuje se da ispitivanje traje šest godina.

"Neuralink" nije jedina kompanija koja se bavi razvojem interfejsa između mozga i računara, ali je svakako najpoznatija zahvaljujući medijskoj pažnji koju je privukao Ilon Mask. Njegove velike ambicije za kompaniju, kao i obećanja da će implantati pomoći ljudima da se nose sa veštačkom inteligencijom, izazvale su skepticizam i debate među stručnjacima.

Profimedia
 

Raniji zahtev "Neuralinka" za testiranje na ljudima odbijen je od strane Američke uprave za hranu i lekove (FDA). Međutim, u maju je kompaniji ipak odobrena dozvola za klinička ispitivanja. U ovom istraživanju, pacijentima će biti ugrađen čip u deo mozga zadužen za kretanje, što bi im omogućilo da samo mislima upravljaju kursorom ili tastaturom računara.

Nedavno su se pojavile kontroverze oko testiranja implantata na životinjama, naročito nakon navoda o nepravilnostima i zloupotrebama. U svetlu ovih optužbi, pokrenute su istrage o mogućem zlostavljanju životinja i nepravilnom rukovanju biološkim materijalima.

Detalji o lokaciji i tačnom broju učesnika u ispitivanju još nisu poznati. Ukoliko se implantat pokaže kao siguran za upotrebu, mogu proći godine, čak i decenije, pre nego što postane dostupan široj populaciji.

Ilon Mask i dalje ima velike planove za "Neuralink", verujući da će njihov uređaj moći da tretira razna stanja, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike