Ilon Mask optužen za prevaru: Nasamario deoničare u vezi sa Tviterom

03.10.2023

19:41

0

Tvrdi se da je čekao 11 dana duže od zakonom propisanog roka da objavi svoju kupovinu 5 odsto deonica Tvitera

Ilon Mask optužen za prevaru: Nasamario deoničare u vezi sa Tviterom
Copyright Profimedia

Američki sud vodi postupak protiv Ilona Maska, vlasnika Tvitera, zbog navodne prevare njegovih deoničara.

Milijarder se optužuje da nije pravovremeno obavestio deoničare o svojoj investiciji u društvenu mrežu koju je kasnije kupio i preimenovao u X.

U odluci koja je u utorak objavljena američki sudija Endru Karter piše da će deoničari zajedno podneti tužbu kako bi dokazali da ih je Mask namerno obmanuo.

Tvrdi se da je čekao 11 dana duže od zakonom propisanog roka da objavi svoju kupovinu 5 odsto deonica Tvitera.

Deoničari, predvođeni penzionim fondom vatrogasaca u Oklahomi, tvrde da je Mask uštedeo više od 200 miliona dolara povećavajući svoj udeo u Tviteru dok je istovremeno u tajnosti pregovarao s rukovodstvom o svojim planovima.

To je učinio pre nego što je u aprilu 2022. godine obznanio da već poseduje 9,2 odsto deonica. Deoničari tvrde da je Mask te deonice kupio po niskim cenama.

Maskovi advokati brane ga tvrdnjom da je on jedan od najzaposlenijih ljudi na svetu i da nije namerno zaboravio da objavi procenat svog udela na vreme, nazivajući to "nehotičnim".

Sudija Karter je izrazio sumnju u tvrdnju o Maskovoj prezaposlenosti, ističući da je imao dovoljno vremena za kupovinu deonica, sastajanje s direktorima i objavljivanje informacija o Tviteru. Na kraju je konačno kupio Tviter za 44 milijarde dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike