Pokrenuta istraga protiv Maskove kompanije moždanih čipova: Zaposleni ga krive za zlostavljanje životinja

06.12.2022

18:58

0

Najmanje četiri eksperimenta koja su uključivala 86 svinja i dva majmuna bila su „neuspela” zbog „ljudske greške” poslednjih godina, što znači da su morali da se sprovedu ponovo

Pokrenuta istraga protiv Maskove kompanije moždanih čipova: Zaposleni ga krive za zlostavljanje životinja
Ilon Mask i Neuralink - Copyright Profimedia

„Neuralink Corp" Ilona Maska, firma specijalizovana za implantate mozga, suočava se sa federalnom istragom zbog navodnih „ogrešenja o dobrobiti životinja“ tokom testiranja proizvoda, izvestio je Rojters samo nekoliko dana nakon što je milijarder najavio novi vremenski okvir za klinička ispitivanja na ljudima.

Generalni inspektor Ministarstva poljoprivrede SAD pokrenuo je „nedavno" istragu nakon što su federalni tužioci tvrdili da bi „Neuralink" mogao da krši Zakon o dobrobiti životinja, izvestila je agencija, pozivajući se na vladine dokumente i više izvora upoznatih sa istragom.

Zakon o dobrobiti životinja reguliše tretman određenih životinja koje se koriste u istraživanju i komercijalnom testiranju proizvoda, zabranjujući nehumane postupke koji uzrokuju nepotrebnu patnju ili smrt.

Prema više od 20 sadašnjih i bivših zaposlenih u „Neuralinku", kao i desetinama internih dokumenata kompanije, Mask je podstakao istraživače u svojoj firmi za čipove za mozak da „ubrzaju razvoj“, što je u nekim slučajevima rezultiralo „pogrešnim eksperimentima“.

- Takvi neuspeli testovi morali su da se ponove, što je povećalo broj životinja koje se testiraju i ubijaju - rekli su zaposleni Rojtersu, dodajući da je broj uginulih životinja veći nego što bi trebalo da bude „iz razloga povezanih sa Maskovim zahtevima da se ubrza istraživanje”.

Najmanje četiri eksperimenta koja su uključivala 86 svinja i dva majmuna bila su „neuspela” zbog „ljudske greške” poslednjih godina, što znači da su morali da se sprovedu ponovo, što je dovelo do više uginulih životinja. Greške su uzrokovane „nedostatkom pripreme osoblja za testiranje koje radi u okruženju pod pritiskom“, dodali su zaposleni.

Dok regulatorni podnesci pokazuju da je „Neuralink" prošao sve prethodne federalne inspekcije, izvori su rekli Rojtersu da kompanija ne vodi tačnu evidenciju o broju životinja koje je ubio tokom testiranja. Međutim, pun obim istrage USDA još nije jasan i nije poznato da li je istraga direktno povezana sa pritužbama zaposlenih u „Neuralinku".

Izveštaji o istrazi koja je u toku stigli su samo nekoliko dana nakon što je Mask izjavio da bi američki regulatori uskoro mogli da odobre testiranje na ljudima za „Neuralink" moždani implant, tvrdeći da bi ispitivanja na ljudima mogla da počnu za samo šest meseci. Međutim, tačna vremenska linija ostaje nejasna, jer je Musk ranije nagovestio predstojeća ispitivanja na ljudima.

Preduzetnik milijarder izrazio je nadu da će moždani implantat omogućiti paralizovanim ljudima da ponovo hodaju, a slepima da povrate vid, između ostalih medicinskih čuda. Iako nova tehnologija tek treba da bude testirana na ljudima, Mask je demonstrirao moždani čip u više navrata, uključujući prezentaciju u aprilu 2021. u kojoj je majmun navodno igrao video-igricu koristeći samo svoj um.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike