Iznenađujuća prevara: Veštačka inteligencija korišćena za krađu pola miliona evra

07.06.2023

16:36

0

Autor: K. B.

Lopov u Kini koristio veštačku inteligenciju za krađu pola miliona evra

Iznenađujuća prevara: Veštačka inteligencija korišćena za krađu pola miliona evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Kini, jedan lopov je iskoristio tehnologiju veštačke inteligencije kako bi promenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj preduzetnika, od koga je uspeo da izvuče više od pola miliona evra.

Prema saopštenju objavljenom u saradnji sa vlastima Fuzhoua, žrtva Guo je u aprilu primio video-poziv od osobe koja je izgledom i glasom neverovatno ličila na njegovog prijatelja. Međutim, ispostavilo se da je osoba sa kojom je razgovarao bio prevarant koji je koristio tehnologiju veštačke inteligencije kako bi promenio svoj izgled.

Profimedia
 

Prevarant je Guoa ubedio da je njegovom prijatelju hitno potreban novac za plaćanje jemstva za javni konkurs, posle čega mu je preduzetnik uplatio 570.000 evra sa bankovnog računa svoje firme.

- Nisam ništa posumnjao tokom video-poziva, jer su lice i glas osobe koja me je pozvala bili potpuno isti kao lice i glas mog prijatelja - izjavio je Guo.

Nakon uplate novca, Guo je poslao SMS poruku prijatelju čiji je identitet lopov ukrao. Kada je video da prijatelj nije bio upoznat s transakcijom, Guo je shvatio da je prevaren i odmah je pozvao policiju. Banci je naređeno da zadrži novac, tako da je Guo uspeo da povrati 450.000 evra, ali prevaranti još uvek nisu pronađeni.

Profimedia
 

Sve češće se koristi veštačka inteligencija u svetu, ali se ponekad zloupotrebljava, kao što je i u ovom slučaju. Otkako je američka kompanija "OpenAI" lansirala ChatGPT, robota sa kojim se može razgovarati i koji oponaša ljudski glas, ovakvi slučajevi postaju sve učestaliji.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike