Hoće li ChatGPT zameniti IT stručnjake? Evo šta kažu programeri

15.03.2023

06:49

0

Sve više stručnjaka, posebno u IT industriji, svakodnevno koristi ovu inovaciju u obavljanju posla, pa se time način njihovog rada promenio

Hoće li ChatGPT zameniti IT stručnjake? Evo šta kažu programeri
Copyright Q agency

Popularnost ChatGPT-a, aplikacije koja se oslanja na veštačku inteligenciju, rapidno raste - za svega par meseci isprobalo ga je više od 100 miliona korisnika, a svakodnevno ga koristi čak 13 miliona ljudi. Sve više stručnjaka, posebno u IT industriji, svakodnevno koristi ovu inovaciju u obavljanju posla, pa se time način njihovog rada promenio. Nameće se pitanje da li će programere u budućnosti zameniti nova tehnologija. Da li treba da strahujemo?

Prema rečima Ivana Zvonimira Popovića, Mobile Team Lead-a u IT kompaniji Q agency, developeri su do nedavno morali da postave Google-u na desetine i stotine upita na dnevnom nivou kako bi pronašli odgovor koji im je potreban.

Kako funkcioniše ChatGPT?

ChatGPT funkcioniše po principu davanja naredbi (eng. prompt) koje moraju da budu dovoljno dobro opisane da bi sistem mogao da prepozna šta od njega želimo dobiti. Jako je bitno znati postaviti dobar upit ChatGPT-ju jer je alat onoliko pametan koliko korisnik zna postaviti pametno pitanje.

 

Q agency
Ivan Zvonimir Popović

 

„Tehnologija se brzo i kontinuirano menja, pa je veoma česta pojava da se programeri susretnu sa novom oblašću koja im je do tada bila nepoznata. Umesto da pronalaze potencijalna rešenja na različitim web stranicama, danas mogu da pošalju jedan upit ChatGPT-u i dobiće rešenje. I to, ne samo generisano, već urađeno na način na koji oni to žele. Tako sada programeri uz pomoć AI alata mogu za nekoliko minuta uraditi posao za koji im je ranije trebalo i po nekoliko sati”, objašnjava Popović.

U kojim situacijama IT stručnjaci koriste ChatGPT?

Popovićev tim iz kompanije Q agency ovaj alat koristi svakodnevno za generisanje delova koda, dokumentaciju koda, objašnjavanje ili optimizaciju blokova koda, i slično. Prema njihovim rečima, ChatGPT je doneo veliku uštedu vremena.

„Recimo, kolega je napisao kod koji ima 400 redova i obavlja određenu logiku. Umesto da kolege dešifruju svaku od linija, sada jednostavno mogu da kopiraju celi kod, ubace u ChatGPT i zamole ga da im objasni šta taj deo zapravo radi. To je velika ušteda vremena! Ovo je samo jedan od primera, ChatGPT se može koristiti i u drugim odeljenjima IT kompanije poput HR-a za generisanje jedinstvenog inicijalnog pozdravnog mejla koji se koristi za traženje novih kandidata ili u marketingu za generisanje blogova, članaka i mejl newsletter-a. Primenljiv je u različitim digitalnim oblastima”, kaže Popović.

Kako postaviti dobar upit ChatGPT-u?

Popović otkriva da je za postavljanje dobrog upita ChatGPT-u ključno da zahtev bude što specifičniji i naglašava da je za to potrebno dosta prakse. Primer loše definisanog upita bi mogao da bude „Kako kreirati mobilnu aplikaciju? ” jer u njemu nema konkretnog pitanja na osnovu kog ovaj alat generiše kod mobilne aplikacije, kao ni onog koji se odnosi na tehničke specifičnosti.

Umesto prethodno navedenog lošeg primera treba napraviti upit sličan sledećem kako bi odgovor koji želite da dobijete bio potpuniji i znatno bolji jer ChatGPT zna tačno šta i kako da vam odgovori, na primer:

“Da li možeš da mi pokažeš kako da kreiram jednostavnu mobilnu aplikaciju u framework-u Flutter? Ona bi trebalo da ima dva dugmeta i broj u sredini koji se može povećati ili smanjiti pritiskom na ta dva dugmeta. Objasni svaki deo koda koji pišeš kroz topli i profesionalni ton. Koristi samo faktografske informacije”.

Treba imati na umu je ChatGPT razvijen za obradu i generisanje teksta na engleskom jeziku. Zato, iako može da pruži određeni nivo podrške na drugim jezicima, najefikasnije je da se koristi baš na engleskom kako bi se u potpunosti iskoristile njegove sposobnosti za dobijanje što preciznijih odgovora.

Da li programeri strahuju zbog novih alata kao što je ChatGPT?

Programeri iz IT kompanije Q agency kažu da ih nije strah da će im veštačka inteligencija preuzeti posao. Naprotiv, smatraju da je potrebno početi sa primenom ovakvih sistema kako bi produktivnost podigli na viši nivo. Navedeno potvrđuje i analiza svetske organizacije World Economic Forum, gde se navodi da ovakvi sistemi neće u potpunosti zameniti ljudski rad, već će isključivo preuzeti rutinske svakodnevne poslove.

Svaka nova tehnološka inovacija kroz istoriju je donela izazove, ali i strahove kod ljudi, pa ne čude ovakve reakcije na ChatGPT. Međutim, jedno je sigurno – ljudi za sada ne treba da strahuju da će biti zamenjeni mašinama. Prošlost nas je naučila da, čak i kada to počne da se dešava, otvoriće se nove prilike i razviti nove industrije u kojima će za čoveka uvek biti posla.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike