Četovanje dominantan vid komunikacije u Srbiji! 10% svih razmenjenih poruka na Viberu na svetu potiče iz naše zemlje!

15.12.2022

13:17

0

Autor: 24sedam

Viber je u Srbiji prisutan na preko 90% pametnih telefona na tržištu - čineći ga vodećom aplikacijom za komunikacije u zemlji

Četovanje dominantan vid komunikacije u Srbiji!  10% svih razmenjenih poruka na Viberu na svetu potiče iz naše zemlje!
Copyright Promo/Viber

Rakuten Viber, jedna od vodećih svetskih kompanija za glasovnu komunikaciju i aplikacija za razmenu poruka predstavila je najuticajnije trendove koji prikazuju kako su korisnici, organizacije, institucije i brendovi u Srbiji koristili aplikaciju tokom 2022. Viber je deo Rakuten grupacije iz Japana - jedne od najvećih na svetu iz domena elektronske trgovine, i do sada je preuzet više od milijardu puta na uređajima koji koriste Android operativni system. Viber je u Srbiji prisutan na preko 90% pametnih telefona na tržištu - čineći ga vodećom aplikacijom za komunikacije u zemlji.


Četovanje je zakon

Značajnih 10% od svih poruka poslatih među korisnicima Vibera širom sveta potiče iz Srbije. Češći izbor slanja poruka nad pozivanjem je primetan - a naročito u grupnoj komunikaciji. Svaki korisnik Vibera je u proseku učesnik u barem 6 grupnih četova. Broj korisnika koji komuniciraju unutar grupa je u porastu od 5% u odnosu na prethodnu godinu. Grupni četovi su omiljeni zbog mogućnosti da spajaju članove porodica, saradnike i prijatelje i održe osećan pripadnosti i bliskosti - gde god se sagovornici u tom trenutku nalazili.

Čvrsto smo povezani

Porast od 22% u broju kreiranih Viber kanala i zajednica u Srbiji tokom 2022. ukazuje na to da korisnici pomno prate važna obaveštenja, objave i najnovije vesti vezane za njihove omiljene javne ličnosti i organizacije direktno od Vibera. Kanali su prepoznati kao savršena platforma za objavljivanje informacija koji stvaraju dinamičnu interakciju brojnih zajednica putem zanimljivog sadržaja, GIFova objektiva i stikera.

Viralni i interaktivni Viber stikeri i objektivi omogućavaju korisnicima da se kreativno izraze tokom četovanja. Viber je predstavio objektive pre nešto više od godinu dana na svojoj platformi - i od tada su korišćeni preko 1 milijarde puta. Prepoznavši porast interesovanja za unapređenu stvarnost (AR) i raznorodni vizuelni sadržaj, Viber je omogućio brendovima i organizacijama da kreiraju sopstvene Objektive i Stikere na platformi – čime osnažuju svoj imidž i povećavaju svest javnosti o njima.

Unapređenje interakcija između brendova i korisnika

71% potrošača  nastoji da ima lak pristup komunikaciji sa brendom ili kompanijom po izboru. Svesni ove promene u navikama i očekivanjima potrošača, sve je veći broj globalnih i srpskih kompanija koje su se okrenule Viberu sa namerom da budu još bliže povezane sa svojom ciljnom javnošću, kreiraju ambijent za besprekorne interakcije između kupaca i brendova – i budu u mogućnosti da ostvare kontakt sa korisnicima u svakom trenutku njihovog ciljnog boravka na platformi.

Kompanije sve češće primenjuju reklamna rešenja kako bi povećala nijhovu vidljivost i privukla nove korisnike. Tokom 2022. prosečni broj impresija reklamnog sadržaja na Viberu mesečno dostigao je značajnih 6 milijardi širom sveta – od čega je 605 miliona ostvareno u Srbiji. Poslovne vertikale u kojima je zabeležen najveći rast reklamnih aktivnosti bile su pravne usluge (rast od 450%), finansijske usluge (rast od 433%), pokloni i čestitke (rast od 272%), industrija zabave (215%) i putovanja i ugostiteljstvo (141%).

Brendovi su pokazali i naglašeno interesovanje za rešenja Viberovih poslovnih poruka (kao Viber Business Messages i unutar čet botova) kao mehanike pomoću koje se grade veze sa potrošačima unutar njihove omiljene aplikacije za razmenu poruka. Tokom 2022. – Viber je u Srbiji zabeležio:

• Preko 170 miliona poruka razmenjenih unutar čet-botova, time otkrivši rast popularnosti automatizovanih rešenja, dostupnih korisnicima 24/7;
• Rast od neverovatnih 176% u broju novih naloga za poslovne poruke u Srbiji – u poređenju sa “novajlijama” registrovanim tokom 2021.
• Sveukupni rast od 43% isporučenih poslovnih poruka: broj promotivnih poruka (posebnih ponuda, popusta) porastao je za 46%, konverzacijskih (podrška agenta prodaje uživo) za 91%, a transakcionih (potvrde porudžbine, praćenje isporuke, podsetnik rezervacija) – za čak 126%. 
Povećanje transakcionih poruka označava rastući trend deljenja važnih notifikacija u interakcijama između brendova i korisnika. 

Trendovi budućnosti

Tokom 2022. Viber je načinio važan korak napred u ostvarenju svoje strategije prerastanja u “super-aplikaciju”. Tokom ove godine – aplikacija je predstavila svoju bezbedno i pouzdano digitalno rešenje za izvršenje međunarodnih plaćanja i finansijskih transfera. Plaćanja na Viberu omogućavaju korisnicima da međusobno šalju sredstva lako kao da je u pitanju obična poruka. Prvobitno predstavljena putem liste čekanja u Grčkoj i Nemačkoj, funkcija će uskoro biti predstavljena i u drugim zemljama – uključujući i Srbiju. Plaćanja na Viberu proširuju opseg Viberove iskoristivosti  i vrednosti – što ga čini neizostavnim izborom za milione korisnika i – uz najavljene inovacije – hiljade brendova i kompanija.
Promo/Viber
 

 


Tokom naredne godine, Viber će poduzeti još nekoliko koraka u realizaciji strategije prerastanja u super-aplikaciju. Pre svega, pružiće brendovima mogućnosti da postave sve svoje poslovne informacije, usluge i kanale komunikacije na Viberu unutar jedinstvene meta-poslovne celine – što će korisnicima i kupcima omogućiti da lako pronađu biznise i kompanije koje su im potrebne – i sa njima ostvare sadržajnu interakciju.

Kao dodatak tome, Viber će predstaviti i poseban folder koji će pomoći korisnicima da organizuju svoje konverzacije sa brendovima i kompanijama na njima odgovarajući način – čime će se unaprediti korisničko iskustvo, kao i povećati primećenost brendova.

Promo/Viber
 

 


- Najavljena ažuriranja naše aplikacije predstavljaju veliku prekretnicu i postavljaju osnovu za uvođenje novih funkcionalnosti koje pripadaju Viberovoj strategiji prerastanja u super-aplikaciju. Najvažniji ciljevi će biti povećanje iskoristivosti aplikacije od strane naših korisnika, i proširenje mogućnosti za još sadržajniju komunikaciju brendova i kompanija sa njihovom ciljnom javnošću, čime se stvara dodatna vrednost za obe  strane – na brži način i u manje faza,  ističe Kristina Konstandače, Glavna direktorka odeljenja za prihode kompanije Rakuten Viber.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike