Misteriozno selo bogatih - Jednom kada iz njega odete, gubite sve

15.03.2021

15:00 >> 15:14

0

Suviše dobro da bi bilo istina

Misteriozno selo bogatih - Jednom kada iz njega odete, gubite sve
Copyright Profimedia

Dobro došli u Huaki, mesto smešteno u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu.

Zajednica nazvana „najbogatijim selom u Kini“ proslavila je 60 godina postojanja.

Veruje se da svaki od 2.000 stanovnika ovog malog mesta na računu ima više od milion juana, odnosno 116.000 evra, a svaka porodica, čim se doseli, od lokalnih vlasti na poklon dobija automobil i vilu.

„Kvaka“ je u tome što, kad jednom odete iz sela, gubite sve.

Profimedia

Svi „registrovani stanovnici sela“ uživaju privilegije, poput života u vilama, posedovanja luksuznih automobila, univerzalne zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Svi rade sedam dana u nedelji bez slobodnog dana „za dobrobit sela“, uglavnom u gradskim industrijskim fabrikama. Otprilike trećina prihoda sela dolazi od industrije gvožđa i čelika. Huaki uvozi sirovine iz Indije i Brazila, a zatim svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja.

Međutim, svi meštani moraju da se pridržavaju strogih socijalnih smernica. Kockanje i droga su strogo zabranjeni, a barova i klubova skoro da i nema. U stvari, selo je dizajnirano tako da ljudi rade, a zatim odlaze kući, bez obilaska mesta za „druženje“.

Profimedia

Pročitajte još:

Kaže se: Ako napustite Huaki, gubite sve. Čak i ako se svojim radom obogatite, ne možete ličnu imovinu otuđiti od sela. I upravu tu se rađa sumnja, da li imovina uopšte pripada seljanima, rekao je za AFP advokat po imenu Iuan Iulai iz advokatske kancelarije „Zhejiang Zhiking“.

Kineska vlast godinama koristi Huaki kao pokazatelj uspeha i dokaz kako je komunistički režim za pola veka jedno malo siromašno selo pretvorio u bogatu regiju. Koliko se ponose ovim mestom, govori i natpis na kapiji iznad ulaza u Huaki, na kome piše:

„Selo broj jedan pod nebom.“

Profimedia

Iako je možda najbogatije selo u Kini, Huaki je sićušno. Ukupna površina zemljišta iznosi samo 240 hektara, samo dvostruko više od Vatikana.

Selo ima svoju kompaniju za luksuzni prevoz, koja za prevoz svojih stanovnika ne šalje automobile, već helikoptere. Avio-kompanija “Tongiong” navela je da se sva putovanja do okolnih gradova mogu obaviti za manje od 10 minuta.

U Huakiju se nalazi hotel „Long Vish International“ sa pet zvezdica. Hotel sa 826 soba sadrži 16 predsedničkih apartmana i jedan „zlatni“ predsednički apartman, u kome noćenje košta čitavo bogatstvo. Sa 60. sprata pruža se ne samo neverovatan pogled, već je tu iizuzetna statua vola izrađena od jedne tone čistog zlata.

Profimedia

I kao da sve navedeno nije dovoljno impresivno, selo je izgradilo i tematski park u kome se nalaze replike poznatih spomenika, poput Velikog zida i Zabranjenog grada.

Profimedia

Pročitajte još:

Druga strana priče je da samo potomci prvobitnih stanovnika takozvanog socijalističkog sela imaju pravo na izvanredne pogodnosti, uključujući besplatnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, luksuzne domove, automobile i pozamašne sume na bankovnim računima. Ali život nije baš tako idiličan kao što bi lokalna vlast želela da posetioci veruju.

Stanovnici sela Huaki svoja sredstva tretiraju kao strogu tajnu. Pristup medijima je veoma strog, te novinarima nije dozvoljeno da posećuju zajednicu bez lokalnog nadzora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike