Parižani najavili masovno vršenje nužde u Senu: Bizaran protest Francuza povodom Olimpijskih igara šokirao javnost

21.06.2024

19:16

0

Autor: V. I.

Na samo mesec dana od Igara, prestonica Francuske će možda biti prljavija nego ikad

Parižani najavili masovno vršenje nužde u Senu: Bizaran protest Francuza povodom Olimpijskih igara šokirao javnost
Copyright Freepik

Budući da je Pariz grad poznat po protestima (ko može zaboraviti kada su nedeljama ostavljali smeće na ulicama da bi protestovali protiv promene starosne granice za odlazak u penziju), nije iznenađujuće što njegovi građani organizuju masovno vršenje velike nužde da pokažu svoj prezir prema nedavnoj vladinoj odluci o potrošnji u vezi s Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Da, dobro ste pročitali, deo građana Pariza žele da dodatne zagade Senu tako što će masovno vršiti nuždu u vodeni put svog grada.

Šta je izazvalo najavu protesta u Gradu svetlosti

Plivanje u Seni je ilegalno od 1923. godine. Kao zagađen vodni put, nije se smatralo bezbednim za kupanje. Međutim, prilikom nadmetanja za Olimpijske igre u Parizu, vlada se obavezala da će očistiti reku kako bi bila domaćin takmičenja u plivanju na otvorenom, poput triatlona i pavatriatlona.

Gradskim zvaničnicima je čišćenje Sene bilo povoljno iz više razloga. „Plivanje u podnožju Ajfelove kule biće veoma romantično“, rekao je za Time Emanuel Gregoar, zamenik gradonačelnika Pariza, uz napomenu da je tokom leta u Parizu veoma vruće, te bi rashlađivanje u Seni bilo odlično za lokalno stanovništvo.

Francuska vlada već neko vreme radi na čišćenju reke, a predsednik Emanuel Makron je potvrdio da su uložili do 1,4 milijarde evra za čišćenje reke.

Da li je čišćenje Sene uspelo?

Problem je u tome što se čini da čišćenje, a samim tim i novac potrošen na to, nije dalo očekivane rezultate. Prema evropskom ogranku Surfrider fondacije, koji je bio odgovoran za testiranje vode u Seni poslednjih šest meseci, ona još uvek nije 100% čista. Od 14 uzoraka uzetih ovog puta, samo jedan je pokazao vodu koja je zadovoljavajuće čista za kupanje.

Na njihovom sajtu se navodi da će sportisti „rizikovati da se takmiče u zagađenim vodama“ ako učestvuju u trkama. Do sada su pronađene ešerihija koli  i enterokoke, koje su crevne bakterije i indikatori fekalnog zagađenja.

Uprkos tome, predsednik Makron je izjavio da će plivati u reci kako bi dokazao da je bezbedna. "Učiniću to, ali neću vam reći datum. Svi rizikujete da budete tamo", rekao je medijima. Gradonačelnica Pariza, An Idalgo, rekla je da će to učiniti 23. juna, mesec dana pre početka igara 26. jula.

Rađanje protesta

Pokret je započeo kao hashtag na društvenim mrežama pod nazivom  #JeChieDansLaSeineLe23Juin, što u prevodu znači „S*aću u Seni 23. juna“. Hashtag je ohrabrio druge Parižane, koji su ogorčeni potrošačkim navikama svoje vlade, da se 23. juna spuste na reku i obave svoj posao u glavni gradski vodeni put.

 
Profimedia
 

 

Negativne posledice i reakcije

Važno je napomenuti da je ovakav protest potpuno kontraproduktivan za napore zemlje i novac već uložen u čišćenje reke. Takođe, vršenje nužde u Seni je protivzakonito.

Čini se da su demonstranti odlučni da daju izjavu o tome koliko loše osećaju da su Francuzi tretirani uoči Olimijskih igara. Od "socijalnog čišćenja" beskućnika i nižih socioekonomskih područja do podizanja cena prevoza, građani su osetili teret igara. Iako Olimpijske igre mogu doneti ekonomski podsticaj, mnogo negativnih osećanja prema Makronovoj vladi i dalje postoji, posebno zbog odluke da se starosna granica za penziju podigne sa 62 na 64 godine.

Da li će Francuzi zaista sprovesti ovaj protest? Ostaje da vidimo 23. juna.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike