Izabran najmirišljaviji grad na svetu: Neka mesta na planeti imaju poseban šmek u vazduhu

20.04.2024

19:27

0

Autor: V. I.

Laskavu titulu ponela je živahna evropska prestonica

Izabran najmirišljaviji grad na svetu: Neka mesta na planeti imaju poseban šmek u vazduhu
Copyright Profimedia

Dečko posle brijanja, sveže pokošena trava, gomila cveća - neki mirisi su samo poslastica za nos, a drugi, i ne baš. Složićete se da ne postoji ništa tako iritantno kao miris užurbanog, prljavog, zagađenog grada. U Londonu dominiraju mirisi petrikora (zemljani miris koji se diže s pločnika nakon kiše) i zagađenja, dok u Njujorku dominira miris kanti, posebno tokom vlažnih dana leta.

Ali, ispostavilo se da postoje neka mesta koja mirišu mnogo slađe, a proglašen je i grad s najboljim mirisom na svetu, a to je Atina.

Profimedia
 

 

Prestonica Grčke najbolje ocenjena

Obložena autentičnim restoranima i kafićima koji se noću pretvaraju u barove, prelazeći iz miris mlevene kafe u klasični uzo, Atina, prestonica Grčke, ispunjena je najrazličitijim aromama.

U stvari, grad ima toliko šarma da je ocenjen najvišom ocenom na svetu za  "ocenu mirisa“ u nedavnoj studiji HAIPP-a, sa 8,3 od 10.

Ovo je jedinstvena činjenica potpomognuta posvećenošću grada održavanju ulica čistim, jer je na sličan način dobio 56,2 u Indeksu ekoloških performansi (EPI) – što je primetna suprotnost ulicama Njujorka koje su, iako moćne, prepune crnih vreća za smeće koje privlače sve vrste štetočina. Kažu da niste posetili Njujork ako niste videli bar jednog pacova.

 

 

Grad svetlosti i delikatnih aroma

Na drugom mestu je Pariz u Francuskoj. Iako ima reputaciju da je malo prljav (i ovde se primenjuje teorija pacova), Francuska je u celini dobila 62,5 poena na Indeksu ekoloških performansi (EPI) – tako da je možda čistija nego što mislite.

Lutajući ulicama Grada svetlosti, osetićete vazduho s najlepšim aromama slatkog mirisa kafe i mekih kroasana ujutru. Sve to je upareno sa povremenim naletom dima cigareta, koji čini promenu u odnosu na londonske oblake prolaznika koji vejpuju.

Pariz je poznat po svojim parfimerijama, što doprinosi slatkastoj aromi vazduha.

Freepik
 

Miris luksuza

Nije iznenađujuće da je Cirih u Švajcarskoj došao na treće mesto, poznat po svom jezeru i veličanstvenoj  operi.

Preplavljen vrhunskim restoranima (nažalost, oni nisu jeftini), Cirih služi tradicionalnu švajcarsku hranu, uključujući fondu sa sirom i raklet. Ko sada ne želi da to bude deo tog mirisnog praznika?

 

 

Top 10 gradova s najslađim mirisima

  • 1. Atina, Grčka
  • 2. Pariz, Francuska
  • 3. Cirih, Švajcarska
  • 4. Dablin, Irska
  • 5. Luksemburg, Luksemburg
  • 6. Nikozija, Kipar
  • 7. Kopenhagen, Danska
  • 8. Bukurešt, Rumunija
  • 9. Valeta, Malta
  • 10. Amsterdam, Holandija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike