Evropska avantura duga 3.000 km: Otkrijte najdužu kružnu pešačku stazu na svetu

13.06.2024

19:11

0

Autor: V. I.

Nova pešačka staza ima cilj da podstakne turiste da posete i manje popularne turističke rute

Evropska avantura duga 3.000 km: Otkrijte najdužu kružnu pešačku stazu na svetu
Copyright Unsplash

U toku su planovi za stvaranje najduže kružne pešačke rute na svetu, duge 3.000 km, pod nazivom Palmilhar Portugal (Pešački Portugal).

Ova staza, razvijena da podstakne turiste da istraže manje poznata mesta izvan glavnih turističkih ruta, kao što su Lisabon i Algarve, prolaziće kroz 100 manje poznatih lokaliteta, pružajući jedinstvene poglede na prirodne lepote Portugala.

Početak iz Alenkera

Projekat je u toku, a inauguracioni deo petlje biće otvoren u Alenkeru, severno od Lisabona, ovog jula. Sledeća deonica će biti napravljena u priobalnom Alentežu na jugu Portugala, a zatim će uslediti planinski region Tras-os-Montes na severu. Do kraja godine biće otvoreno 15 ruta, a staza će biti završena za tri godine.

 

 

Ideja je nastala dok je Rikardo Bernardes hodao jednom stazom i pitao se: "Šta ako ova staza obiđe celu zemlju i vrati se na istu tačku bez prekida?"

Skrenite s utabanih staza u Portugalu

Ruta "360 stepeni" je delo entuzijaste šetača Rikarda Bernardesa, koji se nada da će ova petlja "preraspodeliti turizam u delove Portugala koji su trenutno malo poznati".

Iako nije najduža staza na svetu (tu čast nosi kanadska Velika staza od 24.000 km), Palmilhar Portugal će biti najduža kružna staza na svetu, približno dužine evropske Via Francigene (drevno hodočašće od Kenterberija do Rima).

"Ideja mi je pala na pamet kada sam hodao jednom stazom i pitao se: 'Šta ako ova staza obiđe celu zemlju i vrati se na istu tačku bez prekida?'", objašnjava Bernardes.

 

 

Palmilhar Portugal: Raznovrsnost za sve

Projekat vredan 3,5 miliona evra, poznat i kao Valking Portugal, uvek će biti na javnom zemljištu, pretežno pešačkom i bez asfalta. Takođe, biće otvoren za bicikliste u nekim delovima, a uključivaće staze pristupačne osobama sa smanjenom pokretljivošću.

Stazu će pratiti aplikacija koja nudi aktuelne informacije o sledećoj lokaciji duž rute, kao i mogućnosti za rezervaciju smeštaja, obroka i karata za sportske i kulturne događaje.

Ovaj projekat, koji zahteva učešće i ulaganja lokalnih saveta i preduzeća, uključivaće i digitalni i fizički „pasoš“ za šetače.

Šta očekivati od prvih staza

U mestu Alenker, udaljenom 35 kilometara od Lisabona u julu će biti otvorena manifestacija "Walking Portugal", posvećena arheologiji, paleontologiji i istoriji, uz ponudu degustacije vina iz lokalnih vinograda.

Njegova glavna turistička manifestacija, Vaznesenje Gospodnje, održava se svake godine u maju ili junu, u zaivsnosti od toga kad se održava ova slava.

Kasnije tokom godine, ruta će se proširiti na ruralni i retko naseljen južni priobalni region Alenteho. Ovde ćete pronaći 100 kilometara nacionalnih parkova koji štite netaknutu obalu i prirodne luke, što će vam omogućiti posmatranje delfina, divljih konja i nekih od šuma hrasta, najvećih na svetu.

 

 

 

Na kraju 2024. godine, ruta će obuhvatiti udaljeni region Tras-os-Montes na severoistoku, poznat kao Hot Land. Ovaj region, koji je uvršćen na Uneskovu listu svetske baštine i proglašen rezervatom biosfere, nudi pastoralnu dobrodošlicu maslinjacima, voćnjacima i vinogradima, sa atrakcijama kao što su isklesane granitne stene, drevna stabla badema i skrivene klisure.

 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike