Erisejra, dragulj Portugala: Oaza za surfere i prvi svetski rezervat za jahanje talasa u Evropi

31.05.2024

19:07

0

Autor: V. I.

Vodič za najbolje morske i kulturne avanture u Portugalu

Erisejra, dragulj Portugala: Oaza za surfere i prvi svetski rezervat za jahanje talasa u Evropi
Copyright Profimedia

Erisejra (port. Ericeira), mali ribarski gradić na zapadnoj obali Portugala, udaljen svega 40 kilometara od Lisabona, predstavlja pravu oazu za ljubitelje surfovanja, morske radosti i kulturnih znamenitosti.

Surfovanje i morski užici

Erisejra je Unesko 2011. proglasio za prvi svetski rezervat za surfovanje u Evropi. Njegove plaže i talasi privlače surfere iz celog sveta. Surfovanje u Erisejri nije samo sport već i način života, a lokalni instruktori nude lekcije za sve nivoe veština, od početnika do profesionalaca.

 

 

Šarmantna arhitektura i preukusna hrana

Grad je poznat po uskim kaldrmisanim ulicama i belim kućama sa plavim detaljima koje mu daju poseban mediteranski šarm. Ljubitelji hrane mogu uživati u svežim morskim plodovima i tipičnim portugalskim jelima u lokalnim restoranima. Pored lokalnih specijaliteta, kao što je čuvena portugalska haringa, posetioci mogu pronaći i međunarodnu kuhinju. Erisejra je raj za gurmane sa bogatom ponudom restorana, bistroa i kafića koji nude sve, od tradicionalnih jela do modernih gastronomskih kreacija.

Kulturne i istorijske atrakcije

Ovaj portugalski gradić nudi bogato kulturno nasleđe sa spomenicima kao što je Crkva Sv. Sebastijana iz 18. veka, koja nudi uvid u lokalnu istoriju i tradiciju. Grad je odlična polazna tačka za izlete do Mafre i Sintre, poznatih po svojim monumentalnim palatama i istorijskim znamenitostima. Palata Nacional de Mafra, udaljena samo nekoliko kilometara, poznata je po svojoj grandioznosti i istorijskom značaju, dok Sintra, grad na Uneskovoj listi svetske baštine, oduševljava svojim romantičnim zamkovima i bujnim vrtovima.

 

 

Aktivnosti i zabava

Pored surfovanja, posetioci mogu uživati u raznim sportovima kao što su jahanje, planinarenje, joga, pecanje i brdski biciklizam. Grad nudi i bogat noćni život sa barovima i klubovima, među kojima je i popularni noćni klub "Ourico", gde se zabava nastavlja do zore. Erisejra je takođe domaćin raznih festivala tokom godine, uključujući tradicionalne proslave koje slave lokalnu kulturu i običaje.

Kupovina i lokalni proizvodi

Erisejra nudi mnoštvo lokalnih rukotvorina, modnih prodavnica i prodavnica za surf opremu. Posetioci mogu pronaći unikatne suvenire i proizvode od lokalnih umetnika i zanatlija. Takođe, blizina Lisabona omogućava brz i lak pristup većim tržnim centrima i dodatnim opcijama za kupovinu.

Erisejra je idealna destinacija za one koji traže spoj opuštenog primorskog načina života, avanture i bogate kulturne ponude. Sa svojim šarmom, raznolikim aktivnostima i gastronomskim užicima, ovaj portugalski gradić nudi nezaboravno iskustvo za svakog posetioca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike