Geometrijski simboli unutar aviona pomažu posadi: Sedište iz "Zone sumraka" je s razlogom posebno označeno

28.05.2024

19:07

0

Autor: V. I.

Saznajte šta predstavljaju minijaturni znaci unutar aviona i kako doprinose bezbednosti leta

Geometrijski simboli unutar aviona pomažu posadi: Sedište iz "Zone sumraka" je s razlogom posebno označeno
Copyright Profimedia/Ilustracija

Ukoliko ste pažljivo posmatrali unutrašnjost putničke kabine aviona, možda ste primetili da su na određenim mestima nacrtani minijaturni trouglovi. Ovi trouglovi, često crne ili crvene boje, nisu tu slučajno i imaju veoma specifičnu funkciju. Dok čekate da avion poleti, ili tokom leta, ovi simboli iznad sedišta možda vam ne privlače mnogo pažnje, ali oni su od ključne važnosti za bezbednost leta i efikasnost operacija posade.

Funkcija trouglića u avionima

Ovi trouglići su pažljivo postavljeni na mestima unutar aviona koja omogućavaju posadi najbolji mogući pregled krila aviona. Kada članovi posade treba da provere stanje krila, trouglići im pokazuju tačno s kojih tačaka to mogu najbolje uraditi. Ovi vizuelni markeri su strateški postavljeni kako bi omogućili brzo i precizno delovanje posade u različitim situacijama.

Važnost provere krila

Tokom zimskih meseci, proveravanje krila postaje još važnije. Led na krilima može ozbiljno ugroziti aerodinamiku i performanse aviona. Iako posada na zemlji prvo pregleda avion, ova dodatna provera iznutra pruža dodatni nivo sigurnosti. Trouglići omogućavaju posadi da brzo i efikasno provere krila bez potrebe za dodatnim alatima ili komplikovanim procedurama.

Sedišta Vilijama Šatnera

Zanimljivo je da se sedišta putnika koja se nalaze ispod ovih trouglića ponekad nazivaju "sedišta Vilijama Šatnera“. Ovaj naziv potiče iz epizode ​​"Zone sumraka" u kojoj Vilijam Šatner, koji je u martu napunio 92 godine, vidi gremlina na krilu svog aviona. Ova sedišta pružaju najbolji pogled na krila aviona, što može biti korisno ne samo za posadu već i za putnike koji žele da uživaju u spektakularnim pogledima tokom leta.

 

 

Kako izabrati idealno sedište

Ako želite da napravite savršenu fotografiju neba i krila aviona, preporučuje se da izaberete sedište koje se nalazi ispod jednog od ovih trouglića. Mnoge avio-kompanije omogućavaju putnicima da izaberu sedišta prilikom rezervacije ili nakon ulaska u avion. Ovo znanje može vam pomoći da unapred isplanirate svoje mesto i osigurate najbolji mogući pogled tokom leta te izbegnete da vam zapadne najgore sedište u avionu, prema prečima strjuardese Tare.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike