Impozantni dragulj Kine: Pećine Maijišan kriju preko 7.000 skulptura, a niko ne zna kako su tu dovučene (FOTO+VIDEO)

06.04.2024

19:29

0

Autor: V. I.

Stare 17 vekova, skulpture u pećini su deo Uneskove kulturne baštine

Impozantni dragulj Kine: Pećine Maijišan kriju preko 7.000 skulptura, a niko ne zna kako su tu dovučene (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Kao deo svetske kulturne baštine, pećine Maijišan su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na Putu svile. One predstavljaju jedan od najznačajnijih i najlepših kulturnih dragulja Kine, koji već vekovima fasciniraju posetioce svojom lepotom, istorijom i duhovnošću.

Planina žitarica

Smeštene u provinciji Gansu, ove pećine predstavljaju monumentalni kompleks uklesan u litici Maijišan, što u prevodu znači "Planina žitarica", zbog jedinstvenog oblika planine koji podseća na snop pšenice. Pećine su razdvojene brojevim od jedan do 50 na zapadnoj strani litice i brojevima 51-191 na istočnoj strani litice.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tatar! (@tatar_travel)

 

Preko 7.000 skulptura

Opušteni čempresi, divlje cveće i zelene trave koje okružuju planine Maijišan su raj za ljubitelje prirode, bogat privlačnim prizorima i mirisima. Kad se probijte kroz šumu ili pogledate kroz drveće i videćete prizor koji najviše izaziva strahopoštovanje, 16 metara visoku statuu Bude koja je preko četiri puta veća od odrasli afrički slon!

Ovo je samo mali deo pećina Maijišan, kompleksa od 194 pećine koje su urezane direktno u liticu i ispunjene sa preko 7.200 budističkih skulptura i 1.000 kvadratnih metara složenih murala na nadmorskoj visini od 1.700 metara. Smatraju se jednom od četiri velike grupe pećina, koje stoje uz pećine Mogao u Dunhuangu, pećine Iungang u Datongu i pećine Longmen u Luojangu.

Osnovane su tokom Kasnog Jin perioda, oko 4. veka, a razvoj i širenje kompleksa nastavljeno je kroz dinastije Veji, Suji, Tang, Song, Juan, Ming i Kving. Ove figure i freske, koje variraju u veličini od minijaturnih do ogromnih, predstavljaju ne samo vrhunac kineske umetnosti rezbarije i slikarstva, već i duboku duhovnost i religioznu veru.

 

 

Besprekorna veština anonimnih tvoraca

Ono što Maijišan pečine čini posebno impresivnim jeste način na koji su umetnička dela uklesana direktno u stenu, koristeći prirodnu formaciju stene kao platno. Ovo ne samo da pokazuje veštine drevnih umetnika, već i njihovu sposobnost da se povežu s prirodom i iskoriste njene jedinstvene karakteristike kako bi stvorili nešto izuzetno i trajno.

Skoro sve skulpture su napravljene od mešavine gline i neke vrste vezivnog sredstva, što je pomoglo da se očuvaju. Postoji nekoliko kamenih skulptura razasutih po kompleksu koje su napravljene od peščara, ali bizarno ne one vrste koje su autohtone na planini. Umesto toga, ovaj peščar je nepoznatog porekla i do danas niko ne zna kako su ove statue napravljene ili kako su dovučene u pećine.

 

 

Spektakularna panorama

Poseta Maijišan pećinama pruža jedinstveni doživljaj, gde posetioci mogu da se popnu uz uske staze i stepenice koje vode do različitih pećina, svaka sa svojim jedinstvenim skulpturama i freskama. Osim toga, pogled s planine na okolni pejzaž pruža spektakularnu panoramu koja samo dodatno pojačava celokupno iskustvo.

Za ljubitelje istorije, umetnosti, religije, i prirode, Maijišan pećine predstavljaju obavezno mesto za posetu. Ovaj kompleks ne samo da nudi uvid u bogatu kinesku istoriju i kulturu, već pruža i inspiraciju za modernog posetioca, podsećajući nas na večnu lepotu i duhovnost koja prevazilazi vekove.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike