Prirodna kreacija zapanjujućih dimenzija u kojoj "boing" može da poleti: Najveća pećina na svetu ima svoju plažu, ali i prašumu (VIDEO)

12.05.2023

20:21

0

Autor: K. O.

Svet je za nju saznao tek pre nešto više od deset godina, a u nju može da stane čak nekoliko nebodera od 40 spratova

Prirodna kreacija zapanjujućih dimenzija u kojoj "boing" može da poleti: Najveća pećina na svetu ima svoju plažu, ali i prašumu (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Neverovatni dragulj prirode skrivao se od sveta sve do 2009. godine. Najveća pećina na svetu nalazi se u srcu Vijetnama, a ova zapanjujuća lepota dugo je bila tajna za čovečanstvo.

A Son Doong je zaista jedno od najneverovatnijih mesta na Zemlji, čije dimenzije zapanjuju - pećina je duga skoro pet kilometara i visoka preko 200 metara, a širina joj dostiže skoro 150 metara. U nju može da stane nekoliko nebodera od 40 spratova ili da poleti "boing 747".

Koliko je ovo fascinantna prirodna kreacija koja oduzima dah, svedoči i to što pećina poseduje podzemne reke, vodopade, kristalno čiste bazene i zapanjujuće kamene formacije koje se protežu kroz njene prostorije. A kad kročite u nju, deluje kao da ste ušli u drugi svet, daleko od svakodnevne stvarnosti.

Da bi se posetilo ovo neobično mesto potrebna je posebna dozvola, ipak, već na prvom koraku shvatate da je vredelo.

 

 

Svaka stenska formacija u Son Doongu je jedinstvena i očaravajuća. Možete videti formacije koje podsećaju na prirodne skulpture, kristale i druge neverovatne oblike.

Najupečatljiviji deo pećine je velika sala koja se nalazi u samom centru pećine. Neobični oblici i boje stvaraju jedinstveno iskustvo.

Pećina se sastoji od ogromnih prostorija, podzemnih rečnih tokova i kristalno čistih bazena, a sadrži i neke od najvećih podzemnih stenskih formacija na svetu. U pećini se nalazi i velika sala duga preko 140 metara, visoka 70 metara i široka skoro 100 metara. To je jedna od najvećih sala na svetu, a njena veličina i lepota su rečima neopisive.

Najveća pećina na svetu samo je još jedno u nizu svedočanstava moći i lepote prirode.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike