Zašto je jedno od najpopularnijih ostrva na svetu juče utihnulo i u mrtvoj tišini provelo celi dan

12.03.2024

19:07

0

Autor: V. I.

Nema saobraćaja, ne pale se svetla noću, dakle, celo ostrvo je u tišini

Zašto je jedno od najpopularnijih ostrva na svetu juče utihnulo i u mrtvoj tišini provelo celi dan
Copyright Profimedia

Bali u Indoneziji je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor, za koju je čak ove godine uvedena ulaznica da bi se obuzdale horde turista. Ulice bruje o šištanja motora i veselog zujanja muzike koja se čuje iz lokalnih kafića. Ali jednog dana u godini, celo ostrvo utihne. Tako je bilo i juče, 11. marta.

Balijska nova godina

Dok se u mnogim delovima sveta Nova godina slavi vatrometom i veseljem, na Baliju, koji ima ćetiri miliona Indonežana, to vreme, nazvano Nijeu, provodi se u introspekciji i duhovnosti. Od jutarnjih sati, balijski hindusi praktikuju post, meditaciju i isključuju svetla, uranjajući u tišinu koja pokreće unutrašnji dijalog sa sobom a čitavo ostrvo usporava svoj ritam, dozvoljavajući posetiocima da urone u dubine svoje duše. To znači da sve staje - nema saobraćaja, ne pale se svetla noću, nema kompjutera, mobilnih, ničeg. Dakle, celo ostrvo je u tišini.

Pecelang, lokalni čuvari reda, patroliraju ulicama osiguravajući da niko ne izlazi, dok se automobili povlače i Hitna pomoć preuzima uloge jedinih vozača. Ostrvo zastaje, stvarajući atmosferu tišine koja prodire u srž svakog posetioca.

 

 

Rituali za Dan tišine

Amanda Sirovatka, vlasnica hotela "Viceroy Bali", ističe da iako je Dan tišine centralni deo balijske Nove godine, a dani koji prethode su takođe magični. Rituali i običaji koje možete doživeti samo ovde, obećavaju nezaboravna iskustva za sve avanturiste. Veruje se da su na današnji dan "đavoli sišli na zemlju“.

Balijski kalendar vodi nas do dana koji prethodni Balinežanskoj novoj godini po imenu Ngrupuk, kada deca paradiraju sa "ogoh ogoh", džinovskim papirmaše čudovištima, pravljenim mesecima unazadk koja simbolizuju izgon zlih duhova. Ovi likovi se spaljuju nakon parade, pročišćavajući prostor za nov početak. Ngrupuk je, dakle, dan kada treba izbaciti svu buku iz svog sistema pre nego što se nova godina obeleži introspekcijom.

Profimedia
 

 

Dok većina Indonežana sledi muslimansku veru, Bali je bastion hinduizma. Ovde, praznici poput Holi i Divalija blede u poređenju sa svečanošću Nyepi, koji duboko prožima svaki aspekt balijskog života.

Kako se turisti pripremaju za ovaj duhovni put?

Jero Mangku Tindih, menadžer odmarališta u Viceroi Bali, zajedno sa svojim timom, vodi goste na putovanje kroz kulturu i običaje ostrva. Pre nego što tišina zavlada, gosti su pozvani da se pridruže lokalnim proslavama, uranjajući u duboke slojeve balijske duhovnosti.

Dok se nebo nad Balijem umiri, gosti hotela "Viceroy Bali" imaju priliku da se odmore i posvete sebi. Sa blokiranim rezervacijama i informacijama koje vode putem duhovnog putovanja, hotel otvara vrata za svakog putnika koji želi da uroni u tajne ostrva.

Dok se sunce spušta nad horizontom i tišina obavija ostrvo, Baliju se vraća njegova duša. Za one koji su svedoci ovog čuda, svaki trenutak postaje deo njihove lične priče, obeležavajući putovanje koje neće zaboraviti. Tako, dok se Nyeu spušta na Baliju, svet staje, ali duše se uzdižu, ispunjavajući prostor tišine sa dubokim značenjem i večnom harmonijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike