Zvanična politika svete šume majmuna: "Svima je dozvoljeno da ih hrane, ali ako vas napadnu sami ste krivi"

19.09.2022

18:34

0

Autor: 24sedam

Skoro 600 majmuna živi u najpoznatijoj džungli na Baliju

Zvanična politika svete šume majmuna: "Svima je dozvoljeno da ih hrane, ali ako vas napadnu sami ste krivi"
profimedia-0490885591 - Copyright Profimedia

U maglovitim zelenim brdima Balija leži jedna od najpoznatijih šuma na svetu, Svetilište majmuna u Ubudu - dom za 600 balijskih majmuna i više od 12 hektara autohtone flore.

Majmuni su posebno poštovani u balijskoj kulturi i prisutni su u mnogim tradicionalnim plesovima i legendama. Vernici balinežanskog hinduizma veruju da su majmuni otelovljenje i pozitivnih i negativnih sila. Na primer, majmuni koji kradu žetvu seljaka smatraju se negativnim silama, ali majmuni koji naseljavaju delove svete šume i hramove smatraju se zaštitnicima svetih mesta od zlih duhova.

Profimedia
 

O majmunima se brine posebno osoblje, ali i stari i mladi meštani koji paze i na turiste koji žele da ih posmatraju izbliza, u njihovom prirodnom okruženju bez kaveza i žica.

Ovde žive cele porodice majmuna koje ćete videti kako jedu, spavaju, doteruju se, tuku, igraju se, ljuljaju i generalno - majmunišu se.

Ovi majmuni su veoma pametni i nije ništa čudno da ih uhvatite kako njuškaju oko vaših torbi i stvari, posebno ako nosite hranu sa sobom. Ako ne želite da nađete majmuna kako rovari po vašem rancu ostavite grickalice kod kuće.

Profimedia
 

U poslednjih nekoliko godina naučnici iz celog sveta dolaze u ovu šumu kako bi iskoristili priliku da posmatraju majmune u njihovom prirodnom okruženju. Ali ova šuma ne privlači samo naučnike.

Turisti iz celog sveta redovno dolaze, a lokalni stanovnici im prodaju banane i druge poslastice kojima mogu hraniti majmune uvek upozoravajući da su ipak u pitanju divlje životinje, i da bi hranjenje trebalo da prepuste stručnjacima.

Prema zvaničnoj politici šume svima je dozvoljeno da ih hrane, ali ako vas napadnu – sami ste krivi.

Profimedia
 

Pazite na sebe i pazite se majmuna jer su prilično drski. Privlače ih stvari kao što su satovi, nakit i naočare, tako da je najbolje da kod sebe nemate ništa što bi lako mogli da zgrabe i pobegnu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike