Motori automobila tokom noći ne smeju da se isključe: Ovo je najhladniji grad na svetu

05.03.2024

19:06

0

Autor: K. O.

Ako vam na um pada Sibir, na dobrom ste putu

Motori automobila tokom noći ne smeju da se isključe: Ovo je najhladniji grad na svetu
Copyright Profimedia

Na planeti Zemlji postoji mnogo mesta na kojima je klima ekstremna, a uslovi za život daleko od povoljnih. I dok svakodnevno maštamo o proleću koje nam uskoro stiže, kao i toplijem vremenu, upoznaćemo vas sa jednim posebnim mestom na svetu - u pitanju je najhladniji grad na svetu.

Ako vam na um pada Sibir, na pravom ste tragu jer je najhladniji grad Jakutsk, smešten upravo tamo, a on je tokom 2023. godine zabeležio ekstremnu temperaturu od -50°C.

Jakutsk, ruski grad u jednom od najhladnijih i najređe naseljenih regiona u Rusiji, ima svega 336.200 stanovnika. Većina meštana ovog grada radi u rudniku dijamanata koji se nalazi u blizini.

Temperature u Jakutsku dostižu i do -60°C, a pojedini stanovnici tvrde da su iskusili i ekstremno hladne dane, iako termometar pokazuje maksimalno -63°C. Najniža zabeležena temperatura datira iz 5. februara 1891. godine i iznosila je −64,4°C, dok je najviša temperatura ikada izmerena bila 38,4°C u julu 2011.

Januar je najhladniji mesec u Jakutsku, sa prosečnom temperaturom od -43,2°C, dok se leti temperature često penju iznad 30°C. Srednja temperatura u julu iznosi 18,8°C, dok je maksimalna temperatura zabeležena na visokih 38°C.

Profimedia
 

Jakutsk ima najniže zimske temperature za grad njegove veličine ili bilo koji veći grad na Zemlji. Prosečne mesečne temperature variraju od 19,9°C u julu do −37°C u decembru. Zime su izuzetno duge i hladne, a temperature iznad nule retke su od novembra do marta. Letnji meseci su sunčani, topli, a ponekad i vrući, sa dnevnim maksimumima koji prelaze 30°C.

Iako je Jakutsk najhladniji grad, postoji i drugo, manje naseljeno mesto koje je hladnije od njega. Jakutsk se nalazi blizu zvanično najhladnijeg mesta na svetu, Ojmjakona, a vožnja između ova dva grada traje oko 21 sat. Ojmjakon je rusko naselje sa oko 500 stanovnika, gde je 1924. godine zabeležena najniža temperatura od -71,2°C.

Profimedia
 

U ovim mestima vladaju ekstremni klimatski uslovi, pa su mnoge kuće izgrađene na betonskim temeljima kako bi odolele niskim temperaturama. Zanimljivo je i to da mnogi motori ostaju upaljeni tokom cele noći, jer ako bi se ugasili pri temperaturi od -50°C, više se ne bi mogli pokrenuti, piše b92.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike