Razumevanje bezbednosnih mera u avionu: Zašto stjuardese otvore zavese na prozorima tokom poletanja i ostale misterije

04.02.2024

19:34

0

Autor: K. B.

Stručnjaci su odgovorili na neka od najčešćih pitanja putnika u vezi sa merama bezbednosti u avionu, pružajući važne informacije i objašnjenja

Razumevanje bezbednosnih mera u avionu: Zašto stjuardese otvore zavese na prozorima tokom poletanja i ostale misterije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada je reč o otvaranju zavese na prozoru prilikom poletanja i sletanja, razlozi možda nisu odmah očigledni, ali su izuzetno važni. Ovo se radi zbog toga što su poletanje i sletanje najrizičniji delovi leta, te otvorene zavese omogućavaju stjuardesama i putnicima da odmah primete bilo kakve probleme, kao što je požar motora, što omogućava brzu reakciju i obaveštavanje pilota.

Prigušivanje svetla tokom poletanja i sletanja ima svrhu olakšanja noćnog vida u slučaju hitne evakuacije. To omogućava posadi i putnicima da jasnije vide okolinu i brže napuste avion u slučaju potrebe.

Što se tiče režima rada u avionu na mobilnim telefonima, pre 2013. godine, uređaji poput mobilnih telefona morali su biti potpuno isključeni prilikom poletanja i sletanja zbog mogućnosti ometanja radio signala iz pilotske kabine i internih komunikacija. Međutim, razvoj "avio-režima" omogućio je putnicima da koriste svoje telefone uz ograničenja tokom ovih faza leta, jer su sistemi letenja sada dizajnirani tako da prevaziđu pretnju od ometanja.

Profimedia
 

Što se tiče uzimanja torbe (prtljaga) u hitnim situacijama, osim očigledne potrebe za brzom evakuacijom, važno je napomenuti da nošenje torbe tokom evakuacije može ometati druge putnike i zauzeti prostor koji bi drugi putnici mogli koristiti. Takođe, visoke potpetice i japanke mogu biti prepreka tokom evakuacije, pa se putnicima preporučuje da ih skinu kako bi olakšali brzu i sigurnu evakuaciju.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike