Misterija Bermudskog trougla: Da li je zapravo zabluda, s obzirom na to da ga nijedna država nije proglasila opasnim mestom?

31.01.2024

19:06

0

Autor: K. B.

Malo koji pojam izaziva toliku mešavinu straha i neodoljive znatiželje kao misteriozni Bermudski trougao

Misterija Bermudskog trougla: Da li je zapravo zabluda, s obzirom na to da ga nijedna država nije proglasila opasnim mestom?
Copyright Profimedia

Poznat i kao Đavolji trougao, Trougao smrti ili Atlantsko groblje, ovaj mali deo Atlantskog okeana stekao je svoju lošu reputaciju kroz niz neobjašnjenih nestanaka.

Raznoliki nazivi: Trougao infamije

Iako nevino predstavljen geografski, Bermudski trougao nosi različite nazive, kao što su Đavolji trougao, Trougao smrti ili Atlantsko groblje, ostavljajući za sobom misteriju nepoznatih nestanaka.

Nepouzdanost podataka: Izazov statistike

Kroz istoriju, hiljade ljudi i desetine brodova i aviona nestali su u ovom području od oko 1.140 kvadratnih kilometara, formirajući trougao između Bermuda, Floride i Portorika. Iako tačni podaci nisu poznati, procenjuje se da je nestalo oko 50 brodova i 20 aviona.

Fama i formalizacija: Bermudski trougao

Izrazi poput Đavolji trougao, Trougao smrti ili Atlantsko groblje postali su sinonimi za ovo misteriozno područje, a termin "Bermudski trougao" je uveden 1964. godine, zahvaljujući članku Vinsenta Gadisa, čime je područje postalo predmet mnogobrojnih istraživanja i teorija.

Profimedia
 

Istorija incidenata: Nestanci kroz vekove

Zapisi o incidentima datiraju još iz 15. veka, a čak i sam Kristofor Kolumbo je izveštavao o čudnim događajima nad ovim područjem. Sa nestancima brodova, aviona i ljudi, Bermudski trougao je postao legenda.

Druge teorije: Različite spekulacije

Različite teorije pokušavaju da objasne nestanke, uključujući jake struje, duboke tačke u Atlantiku, vojne baze, ali i fantastične elemente, poput kristala izgubljenog grada Atlantide ili vremenskih tunela.

Zvanični stavovi: Bez oznaka o opasnosti

Uprkos reputaciji, nijedna država niti autoritet ne označavaju Bermudski trougao kao opasno područje. Naprotiv, preko njega se odvija promet, a mnogi smatraju da su priče o opasnostima rezultat preterivanja ili poluistinitih priča.

Profimedia
 

Zaključak: Misterija koja ostaje

Bermudski trougao ostaje jedna od najvećih misterija, sa zagonetnim nestancima koji intrigiraju svet i izazivaju raznolike teorije, ali i ostavljaju mnoga pitanja bez odgovora.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike