Za ovaj grad vezuju se brojne legende, a zbog njegovog šarma i lepote nazivaju ga i magičnim

08.03.2022

19:30

0

Ostavlja utisak zaboravljenog gradića iz prošlosti, a srednjovekovna harizma koju poseduje bivša prestonica i jedan od najstarijih gradova Poljske je upravo ono što privlači najveći broj turista

Za ovaj grad vezuju se brojne legende, a zbog njegovog šarma i lepote nazivaju ga i magičnim
krakow-g2953b4b99_1920 - Copyright Pixabay

 Posle Varšave, Krakov je najveći grad u Poljskoj, smešten u njenom južnom delu na obalama reke Visle. Krakov je udaljen od Beograda 780 kilometara. Uprkos masovnoj zabludi da je Krakov „gradić“ simpatičnog starinskog izgleda, to nije istina. Ko je bio u Krakovu dobro zna o čemu pričamo. Za ostale, evo prilike da saznate zašto oni koji nisu bili u Krakovu maštaju o tome da ga posete, a oni koji jesu da mu se bar još jednom vrate.

Pixabay
 

Kada se nađete na ulicama Krakova poželećete da obiđete i da vidite što više! Savetujemo vam da u skladu s vremenom koje imate na raspolaganju postavite sebi prioritete i organizujete svoj obilazak tako da maksimalno iskoristite posetu i obiđete ono što vam je najinteresantnije.

Pixabay
 

Stari grad

Ono od čega treba početi obilazak Krakova je svakako Glavni trg – Rinek, smešten u središtu starog gradskog jezgra koji je pravi magnet za turiste. Sa površinom od četiri hektara, to je drugi po veličini trg u Evropi. Centralno mesto zauzima spomenik pesniku Adamu Mickjeviču, u čijem zaleđu se nalazi čuvena hala Sukienice, jedan od simbola Krakova. U aleji Sukienice nalazi se pijaca gde možete naći najrazličitiju robu i suvenire koji su ovde znatno jeftiniji od suvenirnica u lokalima po obodu trga. Svojom veličinom i lepotom pažnju turista privlači i bazilika Sv. Marije, naročito za vreme interpretacije čuvene „prekinute melodije“.

Pixabay
 

Naime, legenda kaže da je u XIII veku prilikom jedne najezde Tatara dežurni stražar sviranjem u trubu obavestio građane o približavanju neprijatelja. Gradske kapije su na vreme zatvorene, uprkos tome što je jedna tatarska strela pogodila svirača u grlo pre nego što je uspeo da završi melodiju. Danas se njemu u čast sa više kule bazilike čuje karakterističan zvuk trube koja zasvira četiri puta, naglo prekidajući melodiju svaki put – i to je tzv. prekinuta melodija.Postoji još jedna legenda vezana za baziliku Sv. Marije, tačnije za njene tornjeve. Prema toj legendi, postojala su dva brata koja su gradila tornjeve. Jedan od njih je rešio da ubije drugog, ljubomoran zbog njegovog napretka.

 

Pixabay
 

Svoje mesto na glavnom trgu našla je i Crkva Sv. Adalberta, poznata i pod nazivom Crkva Sv. Vojčeka. Ova crkva datira iz perioda ranog srednjeg veka, stara je oko 1.000 godina i vezuje se za početke romanske arhitekture u Poljskoj. S obzirom na to da je Krakov poznati univerzitetski centar Evrope, možda biste mogli da obiđete Jagelonski univerzitet osnovan daleke 1364. godine pod nazivom Krakovska akademija, što ga posle Karlovog univerziteta u Pragu čini drugim najstarijim univerzitetom u centralnoj Evropi.

 

Pixabay
 

Ako volite umetnost i kulturu onda bi trebalo da posetite neki od muzeja – naročito podzemni muzej (ispod glavnog trga) i galeriju poljskog slikarstva (na spratu trgovačkog centra Sukjenice), gde se nalazi čuvena slika Leonarda da Vinčija „Dama s hermeliom“.

 

Pixabay
 

Stari grad je generalno krcat znamenitostima koje vredi posetiti, a jedan od načina da to učinite je angažovanje turističkog vodiča. Zapravo, problem će biti da grad obiđete sami. Glavni trg je prepun turističkih vodiča koji, vođeni iskustvom, traže i prepoznaju turiste u gužvi koja je uvek prisutna.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike