Bez aplauza u avionu, to nervira članove posade! Ovo je spisak stvari koji užasavaju pilota i stjuardese

27.01.2024

22:18

0

Prema nedavnim istraživanjima, aplauz i nekoliko stvari koje putnici rade tokom leta i kada avion sleti, nisu popularne

Bez aplauza u avionu, to nervira članove posade! Ovo je spisak stvari koji užasavaju pilota i stjuardese
Ilustracija - Copyright Pixabay

Aplaudiranje je jedan od načina da se putnici zahvale kapetanu i posadi što su bezbedno sleteli. Prema nedavnim istraživanjima, aplauz i nekoliko stvari koje putnici rade tokom leta i kada avion sleti, nisu popularne.

Gisli Brinjolfson, stručnjak za putovanja istakao je da se putnici u avionima nekada opušteno ponašaju, u čemu greše. Takođe je nedopustivo ponašanje putnika koji stavljaju noge na naslon za glavu na sedište ispred sebe.

„Sedište na kome sedimo je lični prostor putnika. Kada osetite potrebu da protegnete noge, krenite u kratku šetnju po avionu, u delu u kome je to dozvoljeno“, rekao je istakao je Brinjolfson.

Aplauz kada avion sleti

Navika putnika koja je pogrešna, bez obzira kakav je let bio.

„Mnogi ovu naviku smatraju opravdanom zabavom, kao i načinom na koji se zahvaljujete pilotu. Taj aplauz je neprihvatljiv, jer remeti atmosferu u kabini pilota“, rekao je Brinjolfson.

Preporuka za putnike je da ne aplaudiraju, naročito na ranim jutarnjim i kasnim večernjim letovima. Dovoljno je na izlasku iz aviona zahvaliti posadi.

Profimedia
 

Ne trpajte boksove iznad glave

Boksovi za stvari su ograničenih kapaciteta, a gužva oko pakovanja može da dovede do kašnjenja tokom ukrcavanja i iskrcavanja u avion.

„Preporuka je minimalni i propisani standardima ručni prtljag, koji može da stane u boks iznad glave ili ispod sedišta. Vodite računa o vremenu i stvarima drugih ljudi“, napominje istraživač.

Zavese na prozorima – ako sedite do prozora

Ako želite da spustite ili podignete zavese na prozorima, potrebno je da pitate ljude oko sebe, da li će im smetati ili ne. Neki više vole da uživaju u pogledu, a drugima smeta odsjaj.

Korišćenje elektronskih uređaja bez slušalica

Prenosivi sistemi za video igre, laptopovi i telefoni često izazivaju buku koja nije prijatna drugim putnicima.

Direktor globalnog marketinga u „Ajslenderu“ ističe da treba koristiti slušalice, ali u nekim situacijama to može biti teško, posebno kada se leti sa decom.

Pomeranje sedišta u avionu

Iako je ovo dobar način da letite udobno i opušteno važno je voditi računa o ljudima koji sede iza nas.

„Pogledajte iza sebe i uverite se da osoba koja tamo sedi ne koristi laptop i ne jede. Ako odlučite da se nagnete unazad, radite to postepeno i lagano, kako ne biste iznenadili osobu iza sebe", ističe Gisli.

Unošenje proizvoda sa jakim mirisom u avion

Iako jedva čekate da prskate svoj novi fensi parfem koji ste kupili u prodavnici aerodroma, nemojte. Prostor u avionu je skučen pa jaki mirisi mogu da smetaju ostalim putnicima, a mogu da izazvovu njihove alergije.

Profimedia
 

Izaberite sredstva za dezinfekciju ruku bez mirisa, kao i maramice, kreme i dezodoranse.

Ne žurite da se iskrcate iz aviona

Pokušaj da budete prva osoba koja će napustiti avion kada sleti prilično je beskorisna osim ako ne sedite odmah pored izlaza. U suprotnom, trebalo bi da sačekate svoj red umesto, iako to ponekad usporava izlazak iz aviona.

„Žurba da se napusti avion remeti organizovani protok putnika koji napuštaju avion, potencijalno izazivajući zagušenje u uskim prolazima. Čekanje na svoj red obezbeđuje uredniji i efikasniji proces iskrcavanja za sve", istakao je Gisli Brinjolfson, stručnjak za putovanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike