Uživanje u Napoleonovoj kući: Od sendviča do najboljih koktela u gradu (VIDEO)

01.12.2023

20:12

0

Autor: K. B.

Napoleonova kuća predstavlja ikoničnu tačku u Nju Orleansu

Uživanje u Napoleonovoj kući: Od sendviča do najboljih koktela u gradu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Iako nosi ime po francuskom generalu, sa Bonapartom ima malo veze osim imena. Priča kaže da je kuća trebalo da bude rezidencija Napoleona u slučaju da vojni vođa odluči posetiti Luizijanu, plan koji je smislio prvobitni vlasnik, gradonačelnik Nikolasa Žiroda. Međutim, ovaj plan nikada nije zaživeo, jer je vest o Bonapartovoj smrti u izgnanstvu na Svetom Heleni stigla do Žiroda pre nego što bi Napoleon stigao u Luizijanu 1821. godine. Čak i kada je bila u vrhunskom stanju početkom 19. veka, trokatna rezidencija od cigle i štukature smatrana je jednom od najlepših u gradu, a danas se smatra izuzetnim primerom arhitekture pod francuskim uticajem u SAD-u. Dvovekovni simbol Nju Orleansa savršeno se uklapa u opuštenu atmosferu Francuske četvrti.

 

 

Tokom 20. veka, kuća je preuređena u bar, postajući omiljeno okupljalište umetnika i pisaca. Detalji doprinose posebnom šarmu mestu gde vreme izgleda da stoji. Posetioci mogu uživati u koktelima i slušati Betovenovu Eroiku, simfoniju koja je prvobitno bila posvećena Bonapartu, ali ju je Betoven promenio kako bi odavao počast svom umetničkom pokrovitelju, princu Lobkovicu, nakon krunisanja Napoleona 1804. godine.

Ako vas put dovede do Nju Orleansa, Napoleonova kuća je nezaobilazna destinacija, bilo zbog jedinstvene atmosfere ili poznatog sendviča - muffuleta sa suvim mesom i sirom uz pikantni sos. Omiljeni napitak u kući je Pimm's Cup, koktel koji je postao popularan 1940-ih, a sastoji se od džina, limunade, 7Up-a i kriške krastavca. Ovaj kultni koktel i dalje osvežava tokom vrelih letnjih noći u Nju Orleansu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike