Montserat - Čarobna planina Katalonije (FOTO/VIDEO)

23.11.2023

19:08

0

Autor: I. P.

Spoj prirodnih lepota i duhovnosti na obodu Barselone

Montserat - Čarobna planina Katalonije (FOTO/VIDEO)
Monserat - Copyright 24sedam/Ivan Pavlović

Na samo 60 kilometara od užurbanog ritma Barselone, uzdiže se Montserat - planina koja sa svojim neobičnim vrhovima oduzima dah i mami posetioce iz celog sveta. 

Ova jedinstvena planina, poznata po svom nesvakidašnjem izgledu, pruža jedinstveni spoj prirodnih lepota i bogate duhovne istorije.

Montserat karakterišu neobične, poluzaobljene stenovite formacije koje podsećaju na peskovite dvorce iz bajki. Ove stene su plod hiljadugodišnje erozije, gde su tvrdi konglomerati i mekši sedimentni slojevi stvorili neponovljivi pejzaž.

 

Visoko iznad mora, sa svojim najvišim vrhom Sant Jeroni koji dostiže 1.238 metara, planina Montserat nije samo prirodno čudo, već i mesto od izuzetnog značaja za katalonsku kulturu i duhovnost. 

U njenom zagrljaju nalazi se manastir Gospe od Montserrata, dom poštovane figure Crne Madoneb - La Morenete. Ova figura je ne samo simbol katalonske duhovnosti, već i mesto hodočašća za vernike iz celog sveta.

Profimedia
 

Manastir, koji i dalje odiše životom zahvaljujući Benediktinskoj zajednici, pruža mir i utočište, ali i uvid u bogatu istoriju i kulturu regiona. 

Pored duhovnog iskustva, posetioci mogu uživati u izuzetnim umetničkim delima u jednom od najboljih muzeja umetnosti u Španiji.

Simbol katalonske duhovnosti

Manastir Montserat, osnovan 1025. godine, danas je dom za zajednicu od 55 monaha. On obuhvata dva bloka: jedan posvećen bazilici i manastirskim zgradama, a drugi turističkim i hodočasničkim sadržajima. Glavni trg Plača de Santa Marija krasi divna arhitektura, uključujući elegantne klaustra iz 15. veka i sjajnu fasadu iz kasnog 19. veka, na kojoj su u reljefu prikazani sveti Đorđe i sveti Benedikt.

 

Unutar bazilike, posetioce dočekuju podovi od mermera i secesijske freske, koje se naziru između gracioznih lukova. Bazilika, posvećena 1592. godine, ima fasadu od cigle ukrašenu rezbarenjima Hrista i 12 apostola, a unutrašnjost zrači belim mermerom i zlatom u renesansnom i katalonskom gotskom stilu.

Priroda Montserrata nudi savršeno mesto za ljubitelje planinarenja, penjanja i istraživanja pećina. 

Park koji se prostire na oko 3.600 hektara, dom je raznovrsnoj flori i fauni, uključujući divlje svinje, veverice i bujne šume zimzelenih hrastova i belih borova.

Poseta Montserat planini nije samo prilika za istraživanje prirodnih lepota Katalonije, već i putovanje kroz vekove, gde se istorija, kultura i duhovnost prepliću na svakom koraku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike