Ovaj biser Balkana dobio je priznanje Lonely Planeta za najlepšu turističku destinaciju 2023. godine

01.11.2023

20:11

0

Autor: K. B.

Istorija, arhitektura, hrana i zabava - sve na jednom mestu

Ovaj biser Balkana dobio je priznanje Lonely Planeta za najlepšu turističku destinaciju 2023. godine
Copyright Profimedia

Ovaj predivni grad, omiljen među putnicima i ljubiteljima Balkana, nagrađen je za svoju sve veću popularnost i atraktivnost među posetiocima.

Slikoviti Mostar, sa svojim srednjovekovnim čarima, minaretima i bogatom starom arhitekturom, više nije samo destinacija za jednodnevne izlete. Njegovi dinamični umetnički, zanatski i muzički festivali privlače putnike i mame ih da ostanu u ovom gradu nekoliko dana.

 

 

Posebno je uže jezgro oko Starog mosta puno turista iz raznih delova Bosne i Hercegovine, ali i iz cele Evrope. Posetioci mogu uživati u bogatoj lokalnoj kuhinji, upoznati se sa istorijskim spomenicima grada i hrabrim skakačima koji skaču sa Starog mosta u hladnu reku Neretvu.

 

 

Mostar je takođe prepoznat po monumentalnim građevinama iz osmanskog perioda, koje predstavljaju neke od najboljih primera islamske arhitekture u Evropi. Lonely Planet preporučuje lokalnu hranu, posebno burek, kao deo doživljaja.

 

 

Uz blagu mediteransku klimu, stanovnici Mostara su opušteni, srdačni i spremni da gostima podele svoju kulturu. Ovaj grad predstavlja spoj Istoka i Zapada, gde se istorija očuvala u zanatskim radovima na ulicama, poštujući stara pravila života. Osim istraživanja Mostara, posetioci mogu otkriti i okolne znamenitosti poput butik vinarija, vodopada i srednjovekovnih sela kao što su Počitelj i Blagaj.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike