Turistički magnet: Obična ulica koja izaziva smeh zbog svog imena (FOTO)

14.10.2023

19:34

0

Autor: K. B.

Zahvaljujući društvenim mrežama, neki ranije neprimetni aspekti svakodnevnog života postaju neočekivane turističke atrakcije

Turistički magnet: Obična ulica koja izaziva smeh zbog svog imena (FOTO)
Copyright Profimedia

Primer toga je ružičasti zid u Los Anđelesu, koji se ističe isključivo svojom bojom i postao je omiljena lokacija za selfije. Slično tome, autobuska linija 666 u Poljskoj privukla je turiste u mirni grad Hel. Međutim, jedna takva "slučajna atrakcija" nalazi se u londonskom okrugu Grinič.

Naime, turisti sve češće posećuju Grinič kako bi se fotografisali pored naziva ulice: Cesta Ha-ha, ili na engleskom Ha-ha road. Ha-ha Road je definitivno jedno od najsmislenijih imena na svetu, koje često privlači pažnju zbog svoje neobičnosti.

 

 

Ovo ime potiče od "ha-ha," što je zapravo naziv za specifičan tip potopljenog jarka koji se koristi kao oznaka granice imovine. Iako možda zvuči smešno, ovo ime nema veze sa smehom i zabavom. Ha-ha jarak je projektovao Čarls Bridžmen, dizajner bašte iz 18. veka, kao način da se granica označi bez upotrebe visokih zidova koji bi ograničavali pogled.

Postoje dve teorije o tome zašto je jarak nazvan "ha-ha." Prva teorija sugeriše da je to uzvik iznenađenih prolaznika koji bi slučajno upali u jarak. Druga teorija tvrdi da je ime dobijeno zbog reakcije prolaznika kada vide druge ljude kako padaju u jarak.

 

 

Grinič je poznat i po svojoj bogatoj pomorskoj istoriji, a najpoznatija atrakcija je Kraljevska opservatorija iz 1675. godine kroz koju prolazi grinički meridijan. Ovaj kvart obiluje zgradama iz različitih perioda, od džordžijanske do viktorijanske arhitekture, i nudi mnoge druge zanimljivosti kao što je Kraljičina kuća iz 17. veka, Kraljevska pomorska škola, i živopisna pijaca koja datira iz 14. veka. Grinič je takođe poznat po svom prelepom parku iz 17. veka, koji se prostire na prostoru nekadašnjeg lovišta palate i nudi brojne atrakcije za posetioce.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike