Ovo su najbolje svetske prirodne atrakcije: Četiri se nalaze u Evropi, jedna na svega šest sati vožnje od Beograda

23.10.2023

21:31

0

Autor: K. O.

Zadivljujući pejzaži koje je stvorila majka priroda lično

Ovo su najbolje svetske prirodne atrakcije: Četiri se nalaze u Evropi, jedna na svega šest sati vožnje od Beograda
Iguazu - Copyright Profimedia

Iako ne možete poreći da su znamenitosti poput Velikih piramida u Gizi ili bazilike Svetog Petra zadivljujuće, neki od najneverovatnijih prizora na Zemlji nastali su zahvaljujući majci prirodi.

Od vodopada i kanjona do vrhova prekrivenih snegom, svet prirode ima čime da se pokaže.

Nedavna studija analizirala je podatke iz recenzija TripAdvisora, Google pretrage i broja postova i pregleda na sajtovima društvenih medija, kako bi se rangirala najbolja prirodna čuda sveta.

I dok svaki kontinent ima impresivnu lokaciju kojom se može pohvaliti, ne biste morali da plaćate dug let da biste ih videli. U stvari, četiri se nalaze u Evropi, a jedna na svega šest sati vožnje od Beograda.

Jedno prirodno čudo rangirano na listi nalazi se u Velikoj Britaniji i to su litice Mohera, u Irskoj. Zauzele su devetu poziciju.

Profimedia
 

Smeštene na zapadnoj obali Irske, devet milja se proteže od morskih litica formiranih pre više od 300 miliona godina. Vekovima su inspirisale pesnike, muzičare i pisce, a čak su se pojavljivale u filmovima kao što su „Hari Poter“ i „Princeza nevesta“.

„Bilo je apsolutno zapanjujuće i vredelo je svakog penija“, napisao je jedan zadovoljan posetilac na TripAdvisoru. „Litice su bile spektakularne“, dodao je drugi.

Ukoliko se uputite u Švajcarsku, možete posetiti Materhorn, koji je rangiran na šestom mestu.

Uzdižući se do 14.692 stopa (4.480 metara), Materhorn je skoro simetričan vrh u Alpima i jedan od najviših u poznatom planinskom lancu u Evropi.

Profimedia
 

Poznat kao "dragulj švajcarskih Alpa", Materhornu se ne može pristupiti žičarom - tako da je jedini način da se dođe do vrha - penjanje. Alternativno, turisti ga mogu pogledati iz švajcarskog grada Zermata.

„Putovanje na vrh Materhorna trebalo bi da bude na svačijoj listi“, stoji u jednoj recenziji TripAdvisora.

A na samo šest sati vožnje od Beograda, na broju 18 ove liste nalazi se Nacionalni park Plitvice u Hrvatskoj. Sastavljen od 16 jezera spojenih kaskadama i vodopadima, park je takođe dom neverovatnih divljih životinja, uključujući medvede, vukove i vidre.

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash
 

Zadivljujući pejzaž je veliki hit, a jedan recenzent je napisao: „Ovako bi izgledalo vilinsko kraljevstvo, magična zemlja, izgubljeni raj.“

Poslednja evropska ponuda je Pulpit Rock, u Norveškoj, koji je na 20. mestu.

Još jedan vrh, litica sa ravnim vrhom uzdiže se 604 metra iznad fjorda koji oduzima dah. To je popularna planinarska destinacija i potrebno je oko četiri sata da se stigne do vrha.

Profimedia
 

Opet, posetioci vole poglede. Jedan korisnik TripAdvisora je napisao: „Osećao sam se kao da sam u bajci sa svom tom prirodom okolo, na trenutak sam ostao bez reči.“

Ostatak liste, koju je ispunio Titan Travel, uključivao je poznate znamenitosti kao što su Mount Everest, Angel Falls i Grand Canion.

A prestižno prvo mesto ove svetske liste zauzeo je Nacionalni park Arches u Juti. Park od više od 76.000 hektara poznat je po svojim prirodnim lukovima od peščara. Dok su na drugom i trećem mestu vodopadi, Iguazu na granici Argentine i Brazila, pa Viktorija na granici Zimbabvea i Zambije. 

Najbolja prirodna čuda sveta:

1. Arches National Park, USA

2. Iguazu Falls, Argentina/Brazil

3. Victoria Falls, Zimbabwe/Zambia

4. The Grand Canyon, USA

5. Table Mountain, South Africa

6. The Matterhorn, Switzerland

7. Mount Everest, Nepal

8. Great Barrier Reef, Australia

9. Cliffs of Moher, Ireland

10. Angel Falls, Venezuela

11. Milford Sound, New Zealand

12. Moraine Lake, Canada

13. Ayer’s Rock, Australia

14. The Sahara Desert, West Africa

15. Halong Bay, Vietnam

16. Mount Kilimanjaro

17. Peyto Lake, Canada

18. Piltvice Lakes, Croatia

19. Perito Moreno Glacier, Argentina

20. Pulpit Rock, Norway

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike