Nadrealna mesta na zemlji koja izgledaju kao da su iz naučne fantastike: Zbog njih je svet divan i čudan istovremeno

17.03.2023

12:35

0

Autor: K. O.

Prizori od kojih zastaje dah, a nisu uobičajene turističke atrakcije

Nadrealna mesta na zemlji koja izgledaju kao da su iz naučne fantastike: Zbog njih je svet divan i čudan istovremeno
Copyright Profimedia

Svet je zaista čudno i divno mesto, i taman kada smo pomislili da ne može biti čudnije, naleteli smo na još neke magične dragulje.

Ozbiljno, ova idilična skrovišta i nadrealni prirodni prizori zaista izgledaju kao da nisu sa ove planete.

Dakle, ako ste iskusan putnik koji žudi da skrene sa utabane staze, ili samo radoznalo tražite jedinstvenu ili egzotičnu avanturu, onda sebi možete priuštiti ove nebeske poglede.

Lake Hillier, Zapadna Australija

Ovo očaravajuće ružičasto jezero izgleda kao šejk od jagode. Jezero Hilier, koje je otkrio istraživač Kraljevske mornarice 1802. godine, nalazi se na najvećem ostrvu u arhipelagu Recherche u Zapadnoj Australiji.

Profimedia
 

Prema naučnicima, duboka ružičasta boja u obliku žvakaće gume u jezeru je posledica kombinacije visokog saliniteta, ružičastih bakterija poznatih kao halobakterije i vrsta algi koje vole so, poznate kao Dunaliella salina. A rezultat je ova šik žvakaća guma!

Čokoladna brda ostrva Bohol, Filipini

Svetski poznata Čokoladna brda ostrva Bohol na Filipinima su kao parče čokoladnog raja. Pa zamalo. U stvari, Čokoladna brda su godinama zbunjivala naučnike jer je oko 1.700 savršeno oblikovanih konusnih brda načičkano na ostrvu. Neki su se pitali da li ih je napravio čovek? Drugi su se pitali da li su zaista punjena čokoladom?

Profimedia
 

Neki su možda poneli i svoju kašiku. Međutim, UNESCO i dalje veruje da su brda nastala usled erozije kišnice, što je izazvalo podizanje koralnih naslaga. Ne volimo da vas razočaramo, ali nismo sigurni da li su čak punjene čokoladom jer bi to mogao biti samo nadimak zbog njihovog bujnog smeđeg lišća. U svakom slučaju, oni su i dalje magično i veličanstveno čudo i vredi ih posetiti!

Profimedia
 

Fly Geyser, Nevada, SAD

Fly Geyser je očaravajuće geološko čudo. Smešten u privatnoj oblasti na ivici pustinje Blek Rok u Nevadi, gejzir obojen duginim bojama nastao je slučajno 1964. godine kada je energetska kompanija izbušila vrelu geotermalnu vodu. Vremenom, i usled nakupljanja minerala, formirao se konus kalcijum karbonata. Danas vrela fontana izbija iz šišarke, pršti termofilnim algama, koje joj daju crveni i zeleni dugini izgled kao sa druge planete.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike