Zašto je ova zemlja proglašena najbezbednijom na planeti?

05.10.2023

20:21

0

Autor: K. B.

Island je proglašen najsigurnijom zemljom na svetu prema ovogodišnjem "Global Peace Index Map" rangiranju

Zašto je ova zemlja proglašena najbezbednijom na planeti?
profimedia-0238433478 - Copyright Profimedia

Ovaj indeks analizira različite faktore, uključujući nivo nasilja, kriminala, terorizma i međunarodnih sukoba kako bi ocenio bezbednost zemalja. 

Island je proglašen najbezbednijom zemljom na svetu zbog niza faktora koji zajedno doprinose njegovoj visokoj bezbednosti. Ovi faktori uključuju nisku stopu kriminala, nisku vojnu potrošnju, kao i malu verovatnoću međunarodnih sukoba. Ovo ostrvo u Atlantskom okeanu takođe se ističe po stabilnom političkom okruženju i niskom nivou korupcije u vladi, što dodatno doprinosi njegovom statusu najsigurnijeg mesta na svetu. Islanđani takođe imaju visok standard života i pristup zdravstvenoj nezi, što doprinosi osećaju sigurnosti i dobrobiti u ovoj zemlji.

Danska zauzima drugo mesto na listi zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je Irska na trećem mestu, uz skok od pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Profimedia
 

Na Balkanu, najbolje rangirana zemlja je Slovenija (8. mesto), dok slede Hrvatska (14. mesto), Severna Makedonija (38. mesto), Crna Gora (45. mesto), Bosna i Hercegovina (61. mesto) i Srbija (65. mesto).

S druge strane, zemlje kao što su Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan smatraju se najnesigurnijim, suočavajući se sa ratom, široko rasprostranjenim nasiljem i političkom nestabilnošću.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike