Odlazak na putovanje snova: Sedam najtraženijih atrakcija na svetu, a evo i koja je najposećenija u Srbiji

03.10.2023

20:22

0

Autor: K. B.

Britanska osiguravajuća kompanija "All Clear" nedavno je objavila mapu sveta na kojoj umesto naziva zemalja ističe turističke destinacije koje su strani gosti najviše istraživali

Odlazak na putovanje snova: Sedam najtraženijih atrakcija na svetu, a evo i koja je najposećenija u Srbiji
laguna-paron-ga46cca784_1920 - Copyright Pixabay

Ova mapa je kreirana na osnovu podataka prikupljenih sa Vikipedije, odnosno destinacija koje su turisti najviše pretraživali na ovoj online enciklopediji tokom poslednjih pet godina. Na ovoj listi su:

1. Tadž Mahal (Indija) – sa impresivnih 28.601.383 pregleda

Profimedia
 

Tadž Mahal, često nazivan "biserom Indije", predstavlja jedno od najupečatljivijih arhitektonskih remek-dela na svetu. Smešten u indijskom gradu Agra, ovaj prelepi mermerni mauzolej sagradio je veliki mogulski car Šah Džahan u 17. veku kao trajno sećanje na svoju voljenu suprugu Mumtaz Mahal, koja je preminula tokom porođaja.

2. Burdž Kalifa (Ujedinjeni Arapski Emirati) – sa čak 23.423.701 pregledom

Pixabay
 

Burdž Kalifa je impresivna kula koja se uzdiže iznad horizonta Dubaija, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ova kula visoka je neverovatnih 828 metara i trenutno je najviša zgrada na svetu. Izgradnja Burdž Kalife završena je 2010. godine, a sama struktura ima više od 160 spratova.

3. Everest (Nepal) – sa 22.066.676 pregleda

Freepik
 

Everest, najviši vrh na planeti Zemlji, smešten je u prelepim planinama Nepala. Sa impresivnih 8.848 metara nadmorske visine, osvajanje Everesta predstavlja izazov koji privlači hrabre planinare iz celog sveta. Prvi uspon na Everest izveli su 1953. godine Edmund Hillari iz Novog Zelanda i Tenzing Norgai, Šerpas iz Nepala, i taj događaj je zauvek obeležio istoriju planinarenja.

4. Kip slobode (SAD) – sa brojem od 19.851.871 pregleda

Profimedia
 

Kip slobode je svetski poznata ikona i simbol slobode i demokratije. Ova impozantna statua nalazi se na ostrvu Liberti u zalivu Njujorka u Sjedinjenim Američkim Državama. Kip slobode je dar Francuske Americi. Podignut je 1886. godine kao znak prijateljstva između dve zemlje i kao dobrodošlica imigrantima koji su stizali u Ameriku u potrazi za boljim životom.

5. Kineski zid (Kina) – sa 17.405.607 pregleda

Pixabay
 

Kineski zid je jedno od najfascinantnijih i najpoznatijih inženjerskih dostignuća u svetskoj istoriji. Ovaj ogromni sistem utvrđenja prostire se duž severnih granica Kine i proteže se na impresivnih 21.196 kilometara. Gradnja zida je započeta pre više od dva milenijuma i obavljana je tokom različitih dinastija kineske istorije, pri čemu su dodavani zidovi i utvrđenja kako bi se zaštitila kineska teritorija od invazija sa severa.

6. Ajfelova kula (Francuska) – sa 17.316.414 pregleda

Pixabay
 

Ajfelova kula (Tour Eiffel) jedna je od najpoznatijih svetskih atrakcija i ikona grada Pariza u Francuskoj. Ova impozantna čelična konstrukcija visoka je 324 metra (uključujući antene na vrhu) i bila je izgrađena kao privremena struktura za Svetsku izložbu 1889. godine, koja je obeležila stogodišnjicu Francuske revolucije.

7. Maču Pikču (Peru) – sa 14.229.131 pregledom

Pixabay
 

Maču Pikču je drevni arheološki lokalitet koji se nalazi u peruanskim Andima, na visoravni poznatoj kao Uajna Pikču, i to na visini od 2.430 metara nadmorske visine. Ovaj izvanredni kompleks datira iz perioda Inka i smatra se jednim od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Južnoj Americi. Maču Pikču je takođe svetska baština Uneska i često se opisuje kao "izgubljeni grad Inka".

Kada je reč o Srbiji, turisti su najviše pretraživali Hram Svetog Save na Vikipediji, prema dostupnim podacima.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

U Bosni i Hercegovini je najtraženija atrakcija bio Stari most u Mostaru, dok su Crna Gora i Hrvatska privukle pažnju svojim prirodnim lepotama, Bokokotorskim zalivom i Plitvičkim jezerima.

U Severnoj Makedoniji najviše turista obilazi Ohrid, dok je Drač najpoželjnija destinacija za turiste koji posećuju Albaniju, prema navodima.

Nakon Ajfelove kule u Evropi, najveću pažnju privlače Sagrada Familija, zadivljujuće Moherske litice u Irskoj, kao i antički dragulji - Koloseum u Rimu i Akropolj u Atini.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike