Neobično mestašce iz bajke u kome je zabranjeno nošenje štikli, kuće nemaju adresu, a Klint Istvud svira klavir

15.06.2023

20:52

0

Autor: K. O.

Ovo mesto je mikrokosmos za sebe

Neobično mestašce iz bajke u kome je zabranjeno nošenje štikli, kuće nemaju adresu, a Klint Istvud svira klavir
Copyright Profimedia

Mnogo je bajkovitih mesta na planeti Zemlji. Jedan od njih koji izgleda baš kao da je izašao iz najlepše bajke, omiljeno je stecište umetnika širom sveta. Zove se Carmel by the Sea, skraćeno Karmel, a osnovan je još davne 1771. godine u Kaliforniji u sklopu misije širenja hršćanstva.

Danas u ovom selu živi svega 3.800 duša, a i dalje je mikrokosmos za sebe. U njemu se život bazira na vrednostima tzv. Kalifornijskog sna, odnosno samostalnosti, kreativnosti i neumornom slobodnom duhu.

Ono što je ovo živopisno mestašce proslavilo širom sveta je trenutak iz kasnih osamdesetih kad je funkciju gradonačelnika dobio kralj vestern filmova Klint Istvud. I mada dugo nije gradski čelnik i danas ga možete videti i čuti kako svira klavir u baru na Mission Ranchu.

Profimedia
 

I on nije jedina slavna ličnost čije se ime vezuje uz Karmel. Doris Dej je dala svoj doprinost, pobrinuvši se za povlašćeni status pasa koji su dobrodošli u gotovo sve objekte u gradu.

Da bi se zaštitili i izbegli masovnu urbanizaciju, stanovnici Karmela na moru usvojili su neke sasvim neobične zakone.

U ovom gradu postoji ograničenje uličnog osvetljenja (da ne bude previše očaravajuć), nema visokih zgrada (jer su klaustrofobične) i na kućama nema brojeva (kako bi se izbeglo preterano definisanje stvari).

Profimedia
 

Za noćne šetnje građani koriste džepne lampe, dok u ovom selu nema fast-food lanaca restorana, već se ugostiteljska ponuda bazira na raznovrsnoj svetskoj kuhinji, domaćoj hrani i vinu.

Jedno od najpoznatijih pravila koje sve zbunjuje na prvu loptu je ono o nenošenju visokih štikli. Naime, budući da su gradske vlasti zabranile seču drveća, korenje velikih čempresa je sve češće podizalo pločnik, te su neravne staze i ulice postale problematične za visoke potpetice. Kako bi izbegli sudske sporove s ženama koje su se povredile noseći štikle, Karmel je postao jedini grad u Americi čija je vlast zabranila nošenje cipela s petom višom od pet centimetara, piše putnikofer.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike