U Francuskoj postoji put koji nestaje: Da li biste se usudili da ga pređete? (VIDEO)

03.06.2023

20:09

0

Autor: K. B.

Prelazak preko ovog puta predstavlja trku sa plimom i osekom

U Francuskoj postoji put koji nestaje: Da li biste se usudili da ga pređete? (VIDEO)
Copyright Profimedia

Pažljivo prelazite put koji vodi do ostrva Noarmutije: "Le Passage de Gois ou Gôa". Ovaj put može nestati za samo nekoliko minuta, stoga budite oprezni.

Dugačak gotovo 5 km, ovaj put prelazi preko zaliva Burnef kako bi spojio ostrvo Normutije sa kopnenim gradom Buoar su Mer. Već vekovima, pored modernog puta, može se primetiti nasip od mulja koji su lokalni stanovnici stvarali kako bi napravili prirodni prelaz.

 

 

Ipak, put je poznat po nečem drugom - pojavljuje se dva puta dnevno tokom oseke. To znači da imate nešto više od sat vremena da stignete do njega ako želite da putujete na ili sa ostrva preko kopna. Ako se zadržite predugo, voda može ponovo da se podigne do 4 metra i zarobi sve na putu.

 

 

Da bi se sprečile veće nesreće tokom ovih plima, duž puta su postavljeni sigurnosni stubovi za one koji nisu upoznati sa promenljivim prirodom zaliva. Na taj način, oni koji ostanu zarobljeni mogu sačekati pomoć ili sledeće povlačenje. Zanimljivo je da se na istom mestu svake godine održavaju trke pod nazivom "Foulees du Gois", gde se hrabri takmičari nadmeću sa plimom i osekom.

Takođe, zabeleženo je da je jedna od etapa Tour de France prolazila ovim putem 1999. i 2011. godine. Međutim, ispostavilo se da to nije bila najpametnija ideja jer je kolovoz bio izuzetno klizav, što je dovelo do pada mnogih biciklista.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike