Prelepa grčka plaža koja nestaje mami svojom lepotom, ali lako i često postaje smrtonosna (FOTO/VIDEO)

24.05.2023

19:09

0

Autor: Z. A.

Poznata kao peščani jezik ili plaža koja nestaje, plaža je veoma populrna, ali...

Prelepa grčka plaža koja nestaje mami svojom lepotom, ali lako i često postaje smrtonosna (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Jedna od omiljenih detinacija srpskih turista jeste Grčka - i kontinentalni deo, kao i mnogobrojna ostrva u Egejskom i Jonskom moru.


Popularnost mesta i plaža smenjuje se i varira, a sudeći po aktuelnim pretragama na Googleu, jedno mesto u Grčkoj je u poslednje vreme najinteresantnije Srbima za letovanje 2023. godine.

Reč je grčkoj plaži Posidi ili Amoglossa (peščani jezik u slobodnom prevodu), koja je poznata po tome što stalno menja oblik, no poznata je i kao jedna od opasnijih plaža na grčkoj obali.

Posidi se nalazi na jugozapadnoj obali Kasandre, na 100 kilometara od Soluna, a od Beograda oko 740 kilometara. Posredi je namenski izgrađeno turističko mesto, ušuškano u brda i zelenilo, a njen glavni adut je „plaža koja nestaje“.

Prošle godine bila je u žiži zbog nestanka trojice makedonskih turista u uzburkanom moru.

Čak ni činjenica da se pokazala kao jedna od najopasnijih plaža – ne umanjuje njenu atraktivnost.

Plaža Posidi je uska i dugačka, organizovana i proteže se sve do čuvenog rta odnosno peščanog spruda koji zalazi duboko u more. Dug je oko kilometar, neuređen i nema gužve.

Ljudi opisuju to mesto kao egzotičnu pustinju usred mora, pesak na njoj je sitan i skoro beo, a more prelepo čisto i tirkizno.

Profimedia
 

Koliko god primamljivo bilo, kupanje se na ovoj plaži ne preporučuje.

Prošle godine na Facebook profilu „Grčki kutak“ podeljena je izjava starije žiteljke mesta Kalandra, koje je tik uz Posidi.

- Posidi je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se menja usled plime i oseke… Kada duva severac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vetar, okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže jer struje vuku kao usisivač. Poslednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. I svake godine se neko udavi baš ovde.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike