Kada putujete, pazite gde jedete: Ovo je sedam upozoravajućih znakova da se u restoranu služi loša hrana

21.05.2023

19:07

0

Autor: Z. A.

pre nego što vam hrana stigne na sto

Kada putujete, pazite gde jedete: Ovo je sedam upozoravajućih znakova da se u restoranu služi loša hrana
Turisti - Copyright Pexels

Gastronomija i turizam su isprepletani, neke destinacije postale su popularne baš zbog hrane, gde god da otputujete morate da jedete, a život je prekratak da biste jeli u lošim restoranima.

Dok svom gradu sigurno znate mesta na kojima može dobro da se pojede, kada putujete, morate da proverite forume i vodiče, da jedete u lokalima u kojima jedu loklaci, ali šta da činite kada to prosto nije moguće, kako da budete sigurni da ćete fino i bezbedno bedovati? 

Pripazite na ove upozoravajuće znake…

1. Restoran je prazan

Niko ne želi satima da čeka na red za slobodni sto u restoranu. Ali isto tako ne želite ni da jedete u restoranu u kojem nema nikoga. Ne samo da manjak ljudi u određenom ugostiteljskom objektu (u vreme ručka ili večere) može ukazivati na nedostatak kvaliteta pripremljenih jela, već može biti i dobar pokazatelj o svežini dostupnih namirnica.

Restoran koji nema mnogo posla sigurno ne posvećuje mnogo pažnje svežini namirnica. Umesto toga, oslanja se na zamrznutu hranu koju mogu izvaditi i pripremiti po potrebi.

Pexels
 

 

2. U restoranu ne miriše – na hranu

Nedostatak bilo kakvog mirisa hrane kada uđete u restoran trebalo bi da bude razlog za zabrinutost. U dobrim restoranima privlačna aroma širi se od kuhinje prema mestu na kom sedite. To može biti sve od mirisa luka koji se dinsta u tiganju preko sosa od paradajza koji ključa na šporetu do mesa koji se peče u tiganju. Opijajuće arome u vazduhu znak su da je hrana sveža i da se priprema „od nule“, a ne podgreava u mikrotalasnoj rerni.

3. Jelovnik je jaaako dugačak

Predug jelovnik ne mora biti dobra stvar za goste. Teško je očekivati da će svako jelo biti napravljeno najbolje što može u restoranu koji nudi mnogo različitih opcija i vrsta kuhinja. S druge strane, iako na kraćim jelovnicima imate manje izbora – šanse su velike da su jela uistinu pomno osmišljena i mnogo puta pripremljena – pa ćete dobiti i ukusniji obrok.

Profimedia
 

4. Konobari ne znaju ništa o jelovniku

U kvalitetnim i organizovanim restoranima konobari su dobro informisani o hrani koju poslužuju. U ribljem restoranu konobari bi trebalo da znaju odgovoriti na pitanje otkud potiču riba i morski plodovi. U ugostiteljskim objektima koji nude odreske, osoblje bi trebalo da zna gde se nabavlja meso. Restorani koji polažu mnogo pažnje na kvalitet namirnica želeće da se pohvale njima pred gostima kako bi se odvojili od ostatka konkurencije na tržištu. Ako ćute o hrani, moguće je da se nemaju čime da se pohvale.

5. Jelovnik je pun vansezonskih namirnica

Paradajz je u našim radnjma dostupan tokom cele godine, ali budimo iskreni – ukusne su samo u letnjim mesecima, kada im je sezona. Ako usred zime na jelovniku vidite jela s paradajzom u glavnoj ulozi – pripremite se na razočaranje. Ovo je restoran kojem je kvalitet namirnica očigledno na drugom mestu.

Unsplash
 

6. Cene su (pre)niske

Niko ne želi da potroši mnogo novaca na ukusno jelo, ali treba biti na oprezu i kada su cene veoma niske u restoranu. Kvalitetan komad mesa ili ribe – košta. Ako vam se nude „vrhunski“ stekovi po znatnoj nižoj ceni nego u ostalim restoranima u okolini, imajte na umu da verovatno nećete uživati u najkvalitetnijem mesu.

7. Svako jelo pliva u siru i sosovima

Jela napravljena od svežih i kvalitetnih sastojaka ne treba da imaju mnogo dodatnih začina, sosova ni preliva. Ona su ukusna sama po sebi. S druge strane, ako je sve zapečeno sa sirom ili preliveno velikom količinom sosa – moguće je da kamuflira nekvalitetno meso i ribu ili namirnice koje su preterano termički obrađene.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike