Kraljevski kompleks na Dedinju ponovo otvoren za turiste: Prošetajte kroz istoriju svog naroda

11.05.2023

19:07

0

Autor: K. O.

"Kraljevski kompleks je posebno mesto, bogato istorijom i nasleđem mojih predaka," rekao je princ Aleksandar Karađorđević

Kraljevski kompleks na Dedinju ponovo otvoren za turiste: Prošetajte kroz istoriju svog naroda
Kraljevski dvor - Copyright Profimedia

Kraljevski kompleks na Dedinju ponovo dočekuje posetioce.  Tim povodom princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina svečano su otvorili turističku sezonu za 2023. godinu i pozvali sve zainteresovane da se pridruže obilascima koje organizuje Turistička organizacija Beograda.

Događaj je počeo minutom ćutanja, u sećanje na živote izgubljene u prošlonedeljnim tragedijama. A potom se prinčevski par obratio okupljenim predstavnicima medija.

- Svih prethodnih godina sva ova otvaranja su bila radosna i srećna, a sada je nad nama senka ove užasne tragedije koja nas je zadesila prošle nedelje. Nije lako vratiti se redovnim obavezama nakon nečega tako strašnog. U danima koji su usledili nakon tog užasnog čina, naša kancelarija je primila nekoliko poziva iz škola. Pitali su da li smo otvoreni za posete, sa nadom da će to "pomoći deci da skrenu pažnju sa tragedije." Nikada ne smemo niti možemo zaboraviti šta se dogodilo - rekao je on i dodao:

- Kraljevski kompleks je posebno mesto, bogato istorijom i nasleđem mojih predaka. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu istoriju i tradiciju koju ima naš porodični dom. Veoma je važno da se to prenese na naše mlađe generacije'', rekao je princ Aleksandar. Prema njegovim rečima, ako se ''ne ponosimo svojom slavnom prošlošću, ako nismo mi ti koji je negujemo i prenosimo dalje saznanja i činjenice o njoj, niko drugi to neće učiniti umesto nas''.

24sedam
 

On organizovane turističke obilaske vidi kao najbolju priliku za to.

Posle njega okupljenim predstavnicima medija obratio se i v. d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović. Zahvalivši im se na saradnji još jednom je istakao da je Kraljevski kompleks jedna od najvećih turističkih atrakcija Beograda.

- Nadamo se da ćemo na ovaj način upotpuniti već bogatu ponudu našeg grada. Posete Dvorskom kopleksu su jedan od najposećenijih programa, koje su i dobar način da se naši građani podsete, a stranci upoznaju sa istorijom Srbije i Beograda - rekao je Popović.

24sedam
 

Turiste će, kada im to obaveze budu dozvoljavale, dočekati princ i princeza. Sama šetnja kroz slavnu istoriju traje oko sat i po.

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizuje obilaske Kraljevskog kompleksa svakog vikenda subotom u 9.30 i 12.30 časova.

Ulaznica kupljena kod Turističke organizacije Beograda uključuje organizovani autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića do Kraljevskog kompleksa – okupljanja za prevoz su u 9.30 i 12.30 časova. Cena ulaznice je 1.500 dinara, a broj posetilaca u grupi je ograničen na najviše 30.

 

Škole, studenti i udruženja penzionera mogu da obiđu Kraljevski kompleks na Dedinju u najavljenim grupnim posetama svakog radnog dana od 9 do 15 časova. Svaka grupa mora da se sastoji od najmanje 10, a najviše 40 posetilaca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike