Ovaj zamak je dom brojnih batlera, bezbroj slugu, zlatara, čak i lakeja koji lenjirom meri postavku tanjira pre svakog važnog obroka

06.11.2022

20:07

0

Pogledajte nekoliko stvari koje možda niste znali o zvaničnoj rezidenciji britanske kraljevske porodice

Ovaj zamak je dom brojnih batlera, bezbroj slugu, zlatara, čak i lakeja koji lenjirom meri postavku tanjira pre svakog važnog obroka
dvorac Vindzor - Copyright Profimedia

Izgrađen u 11. veku nakon invazije Normana, engleski zamak Vindzor je najstariji i najveći stalno naseljeni dvorac na svetu. Tokom proteklih 900 godina, bio je dom 39 monarha, a takođe je i mesto kraljevskih venčanja, među kojima je poslednje bilo venčanje princa Harija i Megan Markl, 19. maja 2018. godine.

Zamak Vindzor je dom najveće i najdetaljnije kućice za lutke

Napravljena za kraljicu Mariju tokom dvadesetih godina prošlog veka, kuća za lutke koja se nalazi u zamku Vindzor je najveća i najdetaljnija minijaturna kuća na svetu. Naime, kuća sadrži hiljade predmeta koje su napravili istaknuti umetnici, dizajneri i zanatlije. Od odaja za poslugu, biblioteke, toaleta, liftova do salona i trpezarija visokog društva, nijedan detalj nije ispušten i sve to u razmeri 1:12.

Profimedia
Vindzor

Ukoliko posedujete neke stare veštine, Vindzor je odlično mesto za rad

Osim što je dom kraljevske porodice, Vindzor je takođe i radno mesto mnogih bibliotekara, istoričara umetnosti i turističkih vodiča koji se brinu o umetničkim delima. Međutim, oko 150 ljudi živi u dvorcu kako bi pomoglo kraljevskoj porodici da... živi! I mnogi od njih imaju prilično "zastarele" poslove. Tako postoje osobe zadužene za održavanje više od 300 kamina, kao i horologisti koji se brinu o 379 časovnika u palati. Vindzor je takođe i dom brojnih batlera, bezbroj slugu, nekoliko zlatara, pa čak i osobu koja lenjirom meri postavku tanjira pre svakog bitnijeg obroka.

Profimedia
Vindzor

Tokom Drugog svetskog rata kraljica Elizabeta II je spavala u tamnici zamka

Zamak Vindzor nikada nije bio bombardovan jer su kružile glasine da je Adolf Hitler želeo da to postane njegov britanski dom. Kraljevska porodica je iskoristila ovu informaciju, pa je ostala da se skriva u zamku. Prozori su bili zatamnjeni, lusteri uklonjeni, a spavaće sobe armirane. Žene, uključujući i buduću kraljicu Elizabetu II, su spavale u tamnici.

Jonathan Brady/PA via AP
Vindzor

Vindzor je godinama bio dom korgija

Korgiji su bili prisutni u okruženju kraljice Elizabete II celog života. Od 1945. godine imala je više od 30 korgija i većina su bili potomci psa Suzan, koju je Elizabeta II dobila za 18. rođendan od roditelja. Više od sedam decenija, kraljica je bila okružena društvom pasa te rase. Njen omiljeni 13-godišnji pas Holi uspavan je zbog bolesti oktobra 2016. godine. Ipak, kraljica je tada ozvaničila da ne želi nove četvoronožne prijatelje kojima će popuniti prazninu nastalu gubitkom Holi, zato što ne želi da ostavlja svoje voljene ljubimce kad nje jednog dana više ne bude bilo.

Profimedia
Vindzor

Ukoliko želite da čitate kraljičin dnevnik, Vindzor je mesto za vas

Ako želite da pročitate sočne detalje iz dnevnika kraljice Viktorije ili privatna pisma kralja Džordža III, naći ćete ih u kraljevskoj biblioteci u Vindzor zamku. Biblioteka sadrže više od 200.000 predmeta, uključujući i kolekciju knjiga od više monarha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike