"Oko Zemlje" nalazi se nedaleko od nas: Duboko je 115 metara, a da li biste vi zaronili u ovu prirodnu lepotu? (VIDEO)

10.05.2023

21:04

0

Autor: K. O.

Modro-plava laguna koja liči na očnu jabučicu omiljeno je kupalište meštana

"Oko Zemlje" nalazi se nedaleko od nas: Duboko je 115 metara, a da li biste vi zaronili u ovu prirodnu lepotu? (VIDEO)
Copyright Profimedia

Priroda stvara čuda, a "Oko Zemlje" je samo jedno od njih. Nalazi se na svega 7 kilometara od sela Vrlike u Dalmaciji na izvoru reke Cetine.

Ova reka teče čak 105 km dok se ne spoji s Jadranom u staroj gusarskoj luci Omiš. I sama reka izronila je iz planine Dinare, gde podzemne vode formiraju lavirint potoka pre nego što izbiju na svetlost, formirajući kristalne i modro-plave lagune. Jedna od njih svojim izgledom podseća na očnu jabučicu, pa je pored zvaničnog naziva Veliko vrilo, dobila nadimak "Oko Zemlje".

Kada nastupe vreli letnji dani, ovo je omiljeno kupalište lokalnog stanovništva. A njegova voda je toliko prozirna da je moguće videti dno, to jest samo će vam se pričiniti da ga vidite. U pitanju je optička varka prirode u kojoj se krije podvodna pećina nepoznate veličine.

Profimedia
 

Prema procenama ronioca i speleologa njena dubina iznosi oko 115 m, ali kako meštani okolnih mesta tvrde najbolji način da "zavirite" u ovo zaštićeno hidrološko dobro još od 1972. godine, jeste da se popnete na susedno brdo.

A sem sjajnog pogleda, mogu videti i pravoslavnu Novu Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, o čijem poreklu su tokom ratova 1990-ih, vođeni sporovi između Srba i Hrvata, piše B92. Međutim, kako nikada nije postignut dogovor kome u stvari pripada, ona je ostala netaknuta, piše nationalgeographic.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike